Stappfullt i klimarettssak

Det er stor interesse for «norgeshistoriens første klimarettssak» som startet i Oslo tingrett i dag. Rettssaken om hvorvidt tildelingen av lisenser i Barentshavet bryter med Grunnloven og Norges forpliktelser er ventet å vare til midten av neste uke.

KLIMARETTSSAK: Det var lange køer utenfor Oslo tingrett tirsdag i forkant av klimarettssaken.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

AKERSGATA/OSLO TINGRETT (E24): Det var kø langt ut på gaten utenfor Oslo tingrett tirsdag morgen. Årsaken var trolig to mye omtalte saker, som klimarettssaken og ulverettssaken.

I det lette snødrevet utenfor tingretten står det en isskulptur av Peder Istad hvor Grunnlovens paragraf 112 er hugget inn. Denne paragrafen står sentralt i saken, hvor organisasjonene håper å få stanset 23. konsesjonsrunde for lisenser på norsk sokkel, ved å hevde at det er i strid med folks rett til et godt miljø i fremtiden.

Ved starten av saken er det stappfullt i sal 250 i Oslo tingrett, hvor rettssaken skal avholdes. Mange kom til etter at rettssaken hadde begynt, på grunn av køen gjennom sikkerhetskontrollen.

– Vi har jevnlig store saker med stor interesse her, men noen er større enn andre, og vi ser at salen er full i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett til E24.

– Vi har ikke opplevd lange køer som ikke håndteres. Normalt sett er man inne på rundt fem minutter, sier han.

Saken fortsetter under bildet

FULLT: Det er trangt om plassen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag.

Vil stoppe lisensene i Barentshavet

– Det er godt å være i gang, det har vært et langt løp, sier Natur og Ungdoms leder Ingrid Skjoldvær til E24.

– Denne rettssaken vil jeg si handler om oss. Den handler om oss som er unge i dag, og de konsekvensene vi må leve med hvis regjeringens klimapolitikk er ikke-eksisterende eller veldig dårlig, sier hun.

Også leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge er glad over at saken er i gang, selv om det kan ta flere år å få avgjort den hvis den går helt til Høyesterett.

– Er dette et PR-stunt?

– Nei, dette er et alvorlig forsøk på å stoppe de nye lisensen i Barentshavet, sier Gulowsen, til E24.

– Vi har prøvd mange andre måter å gjøre det på, og forklare sunn fornuft. Når staten ikke vil lytte, så har vi valgt å ta dem til retten for det vi mener er grunnlovsbrudd.

Totalt skal fire sakkyndige vitner forklare seg i rettssaken som varer til 22. november.

Saken fortsetter under bildet

Klimarettssak i Oslo tingrett: Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge og leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom sammen med besteforeldrenes klimaaksjon går til sak mot staten for å få stanset 23. konsesjonsrunde.

Vil stanse konsesjonsrunder

Greenpeace håper å stanse både 23. og 24. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Det vil blant annet stanse Statoils boring på det mye omtalte Korpfjell-prospektet.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, i Oslo tingrett tirsdag i klimarettssaken.

– Det er kjempespennende at dette skjer, sier Greenpeace Norge-leder Truls Gulowsen til E24.

– Når regjeringsadvokaten allerede nå snakker om å avslutte saken i Høyesterett så gir det meg et håp om at han kanskje også har forstått at det kan hende at vi vinner, sier han.

– Hva skjer hvis dere vinner?

– Da må oljeselskapene trekke seg ut av de områdene og slutte å lete etter olje på Korpfjell, Gemini nord og de andre sårbare feltene som ble tildelt, sier han.

– Hvis vi vinner er det naturlig at den beslutningen vil få konsekvenser også for gyldigheten av 24. konsesjonsrunde, som jo er lagt opp på samme måte, sier Gulowsen.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass vil ikke kommentere hvordan en slik avgjørelse ville påvirke oljebransjen, men henviser til regjeringsadvokaten for uttalelser i saken.

«Vedtak med klar hjemmel i loven»

Regjeringsadvokaten på sin side mener at vedtaket er gyldig.

«Vedtaket er truffet med klar hjemmel i lov, etter omfattende faglige, administrative og politiske prosesser, som fullt ut er i tråd med de krav Grunnloven og annen lovgivning setter», skriver Regjeringsadvokaten.

Den 23. konsesjonsrunden skapte oppstandelse i positiv og negativ forstand, både blant miljøorganisasjoner og politikere i inn- og utland da den ble lyst ut tilbake i 2015.

Daværende oljeminister Tord Lien kalte utlysningen en «milepæl». «Ualminnelig viktig», sa leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass. Også i næringen ønsket man åpningen velkommen.

Samtidig raste både politikere, interesseorganisasjoner og naboland.

Tildelingene i den 23. konsesjonsrunden ble senere redusert fra de opprinnelige 57 blokkene til 40, uten at dette roet gemyttene nevneverdig. «Forbannet idioti», freste Venstres nestleder Ola Elvestuen da tildelingene ble kjent. Bellona ga også stryk til politikerne som hadde åpnet for utvinning i «i de mest sårbare områdene, med den dyreste oljen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Dom i klimarettssaken: Staten vant første runde

  2. Steile fronter til siste dag i klimarettssaken

  3. Slår tilbake i klimasøksmål: Et forsøk på amerikanisering

  4. Klimarettssaken i Oslo er ikke unik: – En bølge av søksmål

  5. Betalt innhold

    Miljøorganisasjonene tapte klimarettssaken