Nytt fall i leteanslagene på norsk sokkel

Operatørene på norsk sokkel kniper stadig igjen lommeboken.

MINDRE Å GJØRE: En oljerigg er fortøyd til Averøya ved Kristiansund og venter på bedre tider.
 • Anders Park Framstad
 • Johan Nordstrøm
 • Kristin Norli
Publisert:

Selskapene på norsk sokkel anslår investeringer på 163,9 milliarder kroner i 2016, ifølge Statistisk sentralbyrås prognose for investeringsnivået i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning som ble sluppet onsdag formiddag.

Dette er 13,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015, gitt i første kvartal 2015, og en reduksjon på 7,1 milliarder fra november.

«Det er særlig anslagene for investeringer innen letevirksomhet, felt og rørtransport som reduseres sammenlignet med tilsvarende tall for 2015», skriver SSB.

Den forrige rapporten, som ble sluppet i november i fjor, viste et kraftig fall til 171 milliarder kroner. Dette var 9,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015, gitt i fjerde kvartal 2014.

– Ikke større enn man kunne frykte

Samtidig var det omtrent i tråd med Norges Banks anslag. Sentralbanken har sett for seg en nedgang på 11 prosent for det inneværende året.

– Det er bittelitt svakere enn regnet med, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, til E24.

– Samtidig er det ikke et større fall enn det man kunne frykte, noe som tyder på at oljesektoren nå begynner å bli ganske robust til tross for de lave oljeprisene, sier Jullum.

Flere eksperter, deriblant Nordea Markets, mente på forhånd at en ny investeringstelling på den svake siden – ned mot 160 milliarder – ville føre til at Norges Bank nedjusterte sine anslag for den samlede veksten i norsk økonomi. Dette vil igjen peke mot mer aggressive rentekutt.

KRONEFALL: Den norske kronen svekker seg på bred basis etter investeringsanslagene. Grafen viser utviklingen mellom euro og den norske kronen. Når grafen stiger, svekkes kronen.

Tror på rentekutt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener at de nye oljeinvesteringstallene bekrefter nedturen i norsk økonomi, men at dette ikke er noe nytt.
– Dette er nært anslagene til Norges Bank, og vil ikke ha noen betydning for renten, sier Andreassen.

Jullum mener derimot at det er duket for rentekutt i mars. Da tror sjeføkonomen at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng, fra 0,75 prosent til 0,5 prosent.

Den norske kronen svekker seg moderat på bred basis etter at investeringsrapporten ble publisert, hvilket er i tråd med økte forventninger om rentekutt. Én euro koster eksempelvis 9,52 kroner nå, mot 9,46 kroner i dag morges.

Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management mener det viktige nå er hvordan fallet i oljeinvesteringene slår inn på utviklingen i andre deler av norsk økonomi, og særlig hvor mye penger norske husholdninger bruker.

Ola og Kari Nordmann står nemlig for om lag halvparten av verdiskapningen i norsk økonomi. I forrige uke kom tall som viste at det kraftige fallet i tilliten vi har til norsk økonomi er i ferd med å forplante seg til den personlige økonomien.

Falt fra rekordår

For året som gikk meldes det om investeringer i olje- og gassektoren på 189,6 milliarder kroner. Dette er 24,7 milliarder kroner, eller 11,5 prosent, lavere enn rekordåret 2014.

2015 er dermed det første året med nedgang i de løpende investeringene i sektoren siden 2010. Fra 2010 til 2014 økte investeringene med hele 68 prosent.

Utviklingen speiler utviklingen i oljeprisen, som på sensommeren 2014 falt betydelig og siden har ligget i stabilt sideleie. Fra toppnivåer på rundt 120 dollar per fat, er spotprisen på et fat brentolje nå 32,7 dollar.

«Det videre fallet i oljeprisene de siste månedene har bidratt til å gjøre oljeselskapene mer usikre på sine langsiktige oljeprisforventninger. Prisfallet fører også til markant lavere kontantstrøm i oljeselskapene. Disse forhold gjør at både vilje og evne til å foreta investeringer faller i oljeselskapene», skriver SSB i dagens rapport.

Det vises til at leteinvesteringene er produksjonsuavhengige på kort sikt, og dermed enklest å kutte. De samlede leteinvesteringene for 2016 er på 16 milliarder kroner, ned 25,5 prosent fra forrige kvartals måling.

Les også

– Blir et avgjørende tall for norsk økonomi

Les også

Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten

Les også

– Vi vil nå 60.000 før det er slutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Rente
 3. Norges Bank

Flere artikler

 1. – Blir et avgjørende tall for norsk økonomi

 2. Sjeføkonom om svake BNP-tall: – Nå må Norges Bank kutte renten

 3. – En veldig viktig milepæl

 4. – Jeg klyper meg i armen

 5. Nytt fall for norsk industri:
  – Industrien er i en slags global resesjon