Oljebremsen rammer norske bedrifter i ordreboken

«Novembertåken» vil ikke lette med det første, viser temperaturmåler.

NEDGANG: Dårlige tider i oljebransjen gir mindre å gjøre for flere.

Petter Emil Wikøren VG
 • Anders Park Framstad
 • Jan Lilleby
Publisert:,

– Et nivå under 50 indikerer fallende industriproduksjon. Det gir et riktig bilde av situasjonen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Den labre aktiviteten i olje- og gassektoren kaster stadig lengre skygger over Norge, viser den ferske innkjøpssjefsindeksen – såkalt PMI – fra Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) og Danske Bank.

– Ordreindeksen er denne gangen en sterk bidragsyter til nedgangen i norsk PMI. Det er spesielt hjemmemarkedet som utgjør nedgangen, og dermed er det en effekt av lavere aktivitet innen olje- og gassvirksomheten, sier Svein-Egil Hoberg i Nima i en kommentar.

Samleindeksen faller til 46,8 i desember fra 47,5 i november, og det er spesielt ordrekomponenten som er svakere. Denne endte på 45,0, hvilket er en nedgang fra 48,5 måneden i forveien.

Bakteppet for de svake tallene er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, med lav oljepris og lavere investeringsvilje hos oljeselskapene. I november viste norsk PMI at «novembertåken la seg over industrien», etter en opptur måneden før.

Les også

Ordføreren i oljebyen Sandnes: – Det stopper opp i bransje etter bransje

Bruce tror at industriproduksjon skal gå svakt fremover, og at det som skjer med oljeleverandørindustrien mer enn oppveier at det går bra i annen eksportrelatert industri.

– Hvis du deler industrien inn i de som leverer til olje og de som leverer til andre, så er det et mye svakere bilde i oljen, mens det er mer nøytralt for de andre, sier Bruce.

– Hvor mye hjelper en svekket krone på å løfte indeksen?

Bruce er usikker på hvor mye en svekket krone konkret bidrar til å løfte indeksen, men er ikke i tvil om at den hjelper.

– Det er veldig vanskelig å si, det er nesten umulig. Det vi vet er at leverandørindustrien som leverer til utlandet går mye bedre i forhold til hva de ville gjort i forhold til en sterke krone. Vi vet fra SSBs tall fra tredje kvartal at eksporten utenom oljen vokser bra for øyeblikket.

– Hvordan vil indeksen utvikle seg frem mot sommeren?

– Den kommer til å ligge på under 50. Det er fordi det er ennå svake tider, og fallende produksjon for oljeleverandørindustrien.

Les også

Tror norsk sokkel blir rammet av «kuttbølge nummer to»

Uønsket lagerbygging

I desember viser samtlige delindekser, bortsett fra sysselsettings- og lagerindeksen, negativ utvikling i julemåneden.

Den sesongjusterte produksjonsindeksen faller til 49,5 fra 50,0, etter to måneder med oppgang. Dette gir relativt flat utvikling i fjerde kvartal sett under ett.

Når det gjelder sysselsettingen beskrives denne som fallende, mens lagerindeksen ligger på 51,6, opp fra 45,5.

VIL FALLE VIDERE: Erik Bruce i Nordea Markets tror samleindeksen for PMI-tallene vil fortsette å være under 50 de neste månedene. – Det er fordi det er ennå svake tider, og fallende produksjon for oljeleverandørindustrien, sier sjefanalytikeren.

Vidar Ruud NTB scanpix

«Med tanke på at både produksjons- og ordreindeksene holder seg svake, er det naturlig å anta at denne lageroppbyggingen er uønsket», skriver Nima.

– Økningen i innkjøpte varer tyder på at forventningene man hadde i høst ikke har slått til, men oppleves nå som en klar effekt av nedgangen, sier Hoberg.

Innkjøpssjefsindekser, på engelsk «purchasing managers index» (PMI) måler vareflyt i bedriftene, og regnes som en «temperaturmåler» på tilstanden i industrien. Tilsvarende målinger gjøres i mer enn 40 land.

Les også

Mot full stopp i reallønnsveksten neste år

Les også

Tror norsk sokkel blir rammet av «kuttbølge nummer to»

Les også

– Oljebremsen vil komme til Oslo

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Novembermørket har lagt en demper på optimismen

 2. Måling viser klar aktivitetsvekst i norsk industri

 3. Oppgangen fortsetter i norsk industri

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå bremser fallet i norsk industri

 6. Nytt fall for norsk industri:
  – Industrien er i en slags global resesjon