Renterådet tror Olsen skrur opp renten, men: – Vi er i en lavrente-verden uansett

Mens andre land bremser er det oljen som igjen løfter norsk økonomi. Det gjør at en renteøkning fra Norges Bank nærmest er spikret, tror E24s renteråd.

Renterådet: F.v. Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen og Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Jeg må gi meg, sier Jan L. Andreassen.

Eika Gruppens sjeføkonom har ofte vært den som går mot strømmen. Spådd rentekutt der andre har ventet rentehopp.

Han er fortsatt overbevist om at det langt fra er et behov for høyere lånekostnader i norsk økonomi, men tror likevel Norges Bank vil velge å skru styringsrenten opp et knepp på torsdag.

E24s renteråd samles før sentralbankens rentebeskjed. Utenfor Storebrands Lysaker-kontor er gradene på vei oppover – det samme er temperaturen i norsk økonomi.

– Norsk økonomi går jo til og med sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn – inflasjonen er høyere, arbeidsmarkedet og kapasitetsutnyttelsen fortsetter å forbedres, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Norges Bank hevet styringsrenten i september i fjor, fra 0,5 til 0,75 prosent. Det var den første renteøkningen på syv år. Planen har vært å heve igjen i mars. Blant økonomene ventes det også at den nye styringsrenten blir på 1 prosent.

E24 følger beslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

E24 (+): Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Norges Bank mot strømmen

Kaos om Storbritannias EU-skilsmisse, handelskrig og økonomisk vekstbrems preger internasjonal økonomi. Samtidig, her hjemme, er oljenæringens comeback en viktig ingrediens i oppgangen.

– Inn mot mars-møtet har vi fått bekreftet at Norge tross alt skiller seg ut i dette selskapet. Det er såpass sterke vekstdrivere, med den oppgangen i oljeinvesteringer som er nå, at det klarer å holde totalveksten godt oppe, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Oljeinvesteringene på sokkelen nådde en topp i 2014 før de falt de neste tre årene og tok seg noe opp i 2018. Ekspertmiljøene venter sterk oppgang i 2019, men er delt i sine spådommer for neste år.

Utviklingen står i kontrast til euroområdet, der den økonomiske veksten har bremset kraftig, og Den europeiske sentralbankens renteheving har blitt utsatt til neste år. Samtidig skal bankene få nye støttepakker.

– Vi har sett det før. I 2012 var det statsgjeldskrisen. Da hadde Norge oljeboomen, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Også i USA har sentralbanken, Federal Reserve, gjort en helomvending og lagt rentehevingene på is.

Les også: Analytikere tror bankene vil skru opp boliglånsrenten

– Renteheving er unødvendig

Andreassen i Eika Gruppen sier han er bekymret for vekstbremsen internasjonalt, og mener situasjonen her hjemme heller ikke gir grunn til å øke låneutgiftene.

– At rentene kommer opp i Europa har jeg ingen tro på. Og da begrenser det seg for Norges Bank.

– Jeg vil argumentere mot en renteheving nå. Det er unødvendig, sier han.

Planen til Norges Bank fra desember i fjor var å øke styringsrenten videre, slik at den når 2 prosent ved utgangen av 2021.

Det vil betyr at gjennomsnittlig boliglånsrente stiger fra 2,7 prosent til 3,7 prosent, ifølge sentralbankens prognose den gang.

– Slik jeg tolker Norges Bank skal de normalisere. De er klar over at gjeldsnivået er høyt, men det skal mye til for at de skal avvike fra det scenarioet, sier Chen.

Han påpeker også at styringsrenten settes opp fra det som var et rekordlavt nivå.

– To rentehevinger i året er ingenting, vil jeg si, med all respekt.

Les også: Verdensøkonomien bremser: – Balanserer på en knivsegg

– Vi er i en lavrente-verden

Lave renter er mange steder arven fra tidligere krisetider. Da finanskrisen rammet var svaret kraftige rentekutt hos sentralbankene. I tillegg ble det iverksatt utradisjonelle tiltak som massive kjøp av verdipapirer for å presse rentene enda lenger ned.

Selv om renten har begynt å krype oppover igjen er man langt unna det som tidligere ble regnet som normale renter.

– Er ikke dette et tegn på den type økonomi vi har nå? Vi er helt avhengige av de kunstige stimuliene, sier Andreassen.

Les også

Verdens sentralbanker eier over 13 oljefond: – Helt klart en utfordring for finansmarkedene

– Men da skal du ikke fortsette. Da må du normalisere, mener Chen.

– Det er ingen som vet hva økonomien egentlig hadde tålt, i og med den har vært dopet helt siden finanskrisen, sier Dalstø.

Hov fremholder at lave renter har blitt normalen.

– Hvis det er slik at stimulansene etter finanskrisen var altfor kraftige så ville vi sett mye større inflasjon enn det vi har sett. Vi er fortsatt i en lavrente-verden uansett. Så er det bare grad av lavrente når vi snakker om disse, tross alt små, rentejusteringene, sier han.

Les også

Mener solid vekstrapport spikrer rentehopp

Les også

Norges Bank Watch kritisk til nytt inflasjonsmål

Les også

Markedet tror ikke på Norges Banks renteplaner

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  2. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank

  3. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

  4. Annonsørinnhold

  5. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  6. Renterådet tror Olsen vil trosse verdens rentefall