Oljefondet med avkastning på 334 milliarder i fjor

Oljefondet fikk i fjor en avkastning på 2,7 prosent. Det tilsvarer 334 milliarder i norske kroner - en halvering sammenlignet med 2014.

SJEF: Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Managment, presenterer onsdag morgen kvartalsrapport for Statens pensjonsfond utland i Norges banks lokaler i Oslo.
Publisert:

- Vi kan slå fast at forvaltningen nok en gang har gitt gode resultater i et turbulent år, sier sentralbanksjef Øystein Olsen på en fullsatt pressekonferanse i Norges Bank.

I løpet av 2015 fikk Oljefondet en total avkastning på 2,7 prosent, på 334 milliarder kroner.

Det vil si 39 milliarder dollar, eller det samme som hele Serbias bruttonasjonalprodukt i 2015.

Men: Avkastningen er halvert fra 2014, som da landet på 544 milliarder kroner.

Svakt år ga 544 milliarder i pluss for oljefondet

Fondets størrelse har økt fra 6.431 milliarder ved inngangen til 2015 til 7.475 milliarder kroner ved inngangen til 2016 - året hvor det første uttaket fra Oljefondet blir et faktum.

Fondet har i hovedsak tre områder for investeringer: aksjer, rentepapirer og eiendom.

  • Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,0 prosent.
  • Aksjeinvesteringene fikk en avkastning på 3,8 prosent.
  • Renteinvesteringene fikk en avkastning på 0,3 prosent.

Per 31. desember 2015, hvorav 61,2 prosent var investert i aksjer, 35,7 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad, deltar sammen med sentralbanksjefen på pressekonferansen i kjelleren på Bankplassen i Oslo og oppsummerer året slik:

– 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder.

Sammenlignet med referanseindeksene leverte Oljefondets aksje- og renteinvesteringer 0,5 prosentpoeng høyere avkastning.

Dine Penger (+): Ti tips for å lykkes som amatør på Børsen

Mannen som vokter over Norges store pengesekk forteller om et 2015 med mye volatilitet, men utrrykker tilfredshet med resultatet av jobben med å få pengene til å vokse.

– Det har vært svingninger i avkastningen kvartal til kvartal,men totalt har det blitt et tilfredstillende resultat for forvaltningen, sier han.

Les også

Siv ble første minister ut til å gjøre Oljefond-uttak

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette birdo til å øke fondets verdi med 668 milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført 42 milliarder kroner.

Kjøpte eiendom for nesten 40 milliarder i USA

Avkastningen på fondets økende investeringer i eiendom skiller seg markant fra avkastningen på aksje- og renteinvesteringene.

Andelen fondet har investert i eiendom økte i løpet av året til 3,1 prosent. Målet til Slyngstad er at andelen skal utgjøre fem prosent.

Les også

Sjeføkonom: Dette hindrer hard landing i norsk økonomi

I 2015 var det totalt ti nye transaksjoner som ble annsonert. Syv av de ti transaksjonene skjedde i USA, der Slyngstad og hans mannskap investerte for hele 36,5 milliarder kroner.

–Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer. To investeringer sto for hoveddelen av investert kapital i 2015. Vi åpnet egne kontorer i Tokyo og Singapore i løpet av året, oppsummerer Slyngstad videre.

Les også

Tom Staavi kommenterer: - Folkens, vi har et problem!

Ved inngangen til 2016 utgjorde eiendomsinvesteringene 235 milliarder kroner av oljefondet. Majoriteten av eiendomsinvesteringene ligger i unotert eiendom.

Her kan du se hele fremleggelsen i reprise:

Les også

Kun to ganger har Oljefondet tapt mer enn i 3. kvartal

Les også

Oljefondet går til angrep på Volkswagens hovedeier

Les også

Her ankommer Norges maktelite

Publisert:

Her kan du lese mer om