Valgseier for Shinzo Abe i Japan

Statsminister Shinzo Abes koalisjon har sikret seg flertall i det japanske overhuset.

SEIRET: De ansattes ved statsminister Shinzo Abe valgkampsenter følger med under opptellingen.
Publisert: Publisert:

Abes Liberaldemokratiske parti (LDP) og koalisjonspartner Komeito fikk stor støtte, til tross for kritikk av både den økonomiske politikken og forsvarspolitikken.

Opptellingen etter søndagens valg viser at koalisjonsregjeringen er sikret to tredeler av setene i overhuset. LDP lå an til å få rent flertall, men endte med ett sete for lite, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Abe har hatt makten siden 2012, men har ennå ikke nådd sitt mål om å bedre økonomien eller fjerne pasifismeparagrafen i grunnloven som forbyr Japan å ha offensive militærstyrker. Grunnlovsendringen har vært gjenstand for sterk kritikk, men valgresultatet viser at befolkningen likevel har tiltro til statsministeren.

Les også

Japan utsetter upopulær momsforhøyelse

Med støtte fra små nasjonalistpartier, har LDP nå nok støtte til å få gjennomført grunnlovsendringer, ifølge analytikere. Dermed kan pasifismeparagrafen – som ble påtvunget landet under USAs okkupasjon under andre verdenskrig – bli historie. Abe ønsker å åpne for å sende japanske soldater på utenlandsoppdrag, noe den pasifistiske grunnloven hindrer. Med grunnlovsendringen kan Japan spille en større rolle innen internasjonal sikkerhetspolitikk.

Børsen i Tokyo steg 3,55 prosent da valgresultatet var klart.

Les også

Nå rømmer investorene fra japanske aksjer

Les også

Den japanske ministeren for økonomi og finanspolitikk går av

Les også

Japansk helomvending

Publisert: