DNB NORs TAP I BALTIKUM: Tror DnB Nor skal opp 50 prosent

- Latvia-nyheten og kursfallet er en gylden kjøpsmulighet, ifølge analytiker.

SMÅ SORGER: DnB Nor, her ved konsernsjef Rune Bjerke, har ikke så store utlån til Baltikum at aksjekursen vil svekkes videre av problemene der, ifølge analytiker.
Publisert:

Ikke alle lar seg skremme av nyheten fra Latvia om at landet krever at bankene ettergir 10 prosent av flere kunders lån.

Les mer: Latvia krever at DnB Nor ettergir lån

- Dette er ikke dramatisk for DnB Nor som konsern. Nyheten og kursfallet representerer en gylden kjøpsmulighet. Jeg har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 65 kroner, sier analysesjef Bengt Kirkøen i meglerhuset Fondsfinans til E24.

DnB Nor-kursen faller 2 prosent onsdag, og handles til 44 kroner. Kirkøens kursmål innebærer en oppside på 48 prosent.

Følg DnB Nor-kursen minutt for minutt på E24 Børs

- God løsning for bankene

Han mener løsningen kan være fornuftig for bankene, DnB Nor inkludert.

- Dersom det er riktig at motytelsen er en statlig garanti på restlånene, støttet av EU, IMF, kan dette være en god løsning for bankene. Men, husk at dette foreløpig kun er et utspill, sier Kirkøen.

Les også: Her er renten 100 prosent

Beskjedne beløp

Av DnB Nors totale utlånsportefølje på over 1.200 milliarder kroner representerer denne nyheten uansett relativt beskjedne beløp.

- Hvis de må ettergi 10 prosent av lånene i Baltikum så betyr det 2,3 milliarder kroner, da DnB Nor har 23 milliarder kroner i utlån i Latvia. Tar man halvparten av dette som er DnB Nors eksponering gjennom DnB Nord så blir det rundt 1,2 milliarder kroner, sier Kirkøen og legger til:

- Dette anslaget gjelder hele låneporteføljen, men det er ikke alle som kvalifiserer til hjelp, og hele porteføljen på 23 milliarder vil ikke blir rammet av dette, sier Kirkøen.

Tapene vil øke

Kirkøen mener at DnB Nors tap vil øke i Baltikum, uansett utfall av kravet om å ettergi 10 prosent av enkelte privatlån.

- Dette er ikke det siste vi hører fra Baltikum, og alle forventer å høye tap der, og at de vil øke til neste år, sier Kirkøen.

Han mener banken vil tape over 10 milliarder kroner de neste par årene.

- DnB Nor har selv sagt at de regner med tap på 3-4 milliarder kroner av utlånsporteføljen på 88 milliarder i DnBNORD i 2009, og guidet for at det blir større tap i 2010. Samlet vil tapene derfor antagelig overskride 10 milliarder i DnBNORD i 2009/10, så dette er ikke ubetydelig beløp for DnB Nor, sier Kirkøen og legger til:

- Man bør likevel huske at DnB NOR kun eier 51% av DnB NORD, slik at nettoeffekten av nedskrivningene blir kun halvparten av brutto avsetninger.

Les også: DnB Nor-analytiker: - DnB Nor taper over 5 milliarder i Baltikum

Han mener DnB Nors anslag har vært for lave.

- Selv har jeg et anslag på 8 prosent nedskrivninger på lån i Latvia i 2009, med tapsavsetninger i år på rundt 4,5 milliarder kroner inklusive Baltikum totalt, sier Kirkøen til E24.

Fredag 10. juli klokken 08.00 kommer DnB Nor med andrekvartalsresultatet.E24 følger resultatet og den etterfølgende presentasjonen.

Les også:

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om