Norsk Industri: – Oljeselskapene er fortsatt i sjokk

Norsk Industri-direktør fnyser av sjeføkonomer som avlyser oljekrisen. Sjeføkonom svarer at det Norsk Industris rolle å krisemaksimere.

BER ØKONOMER LESE MER: Industripolitisk direktør Knut E. Sunde fra Norsk Industri.

Heiko Junge
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

– Dagen i dag viser dessverre hvor mange sjeføkonomer som er ferdig med sin analyse etter ett minutt. Vi tror at de analysene som E24 har trukket frem i dag, neppe står seg når de får summet seg litt.

Det sier industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Han reagerer sterkt på overskrifter som «- Krisen er over før den begynte», som han har lest på E24 i løpet av fredagen.

Er du rammet av oljebremsen? Kontakt E24s journalister her.

Tror ikke på målingen

Han er, i motsetning til flere av økonomenes første reaksjoner, langt fra enig i de tilsynelatende positive utsiktene for investeringsnivået i oljeindustrien som Statistisk sentralbyrå (SSB) tegner i sin investeringstelling fredag.

– Selv SSB understreker sterkt at anslaget på leteinvesteringer nok er i høyeste laget, men de samme sjeføkonomene har vel ikke kommet helt ned til avsnitt fire i pressemeldingen, sier han.

Les også

Oljeinvesteringstall kan skrinlegge rentekutt til jul

Sunde medgir imidlertid at Norsk Industri er positivt overrasket over at SSBs statistikk indikerer at investeringsnivået neste år blir omtrent som i år. Men de tror rett og slett ikke på det.

– All vår erfaring og bedriftenes tilbakemelding tilsier at dette blir helt annerledes, sier Sunde som tror Norges Banks anslag om et fall på 10 prosent neste år vil stå seg.

– Sjokket har ikke lagt seg

– Vi mener oljeselskapene fortsatt er preget av betydelige problemer med kontantstrømmen og at sjokket over oljeprisfallet enda ikke har lagt seg, sier Sunde.

Norsk Industri-direktøren viser også til at det er svakheter knyttet til SSBs statistikk.

– Når man har fulgt disse investeringsstatistikken over tid så ser man at det er betydelige- og nedjusteringer i løpet av året. Det er i år med lave oljepriser at nedjusteringene kommer.

Les også

Derfor er det krise i oljebransjen

– Så ut fra det forventer vi fremdeles lavere oljeinvesteringer, sier Sunde.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets, som er mannen bak sitatet «Krisen er over før den begynte», angrer ikke, selv om han medgir at spissformulerte seg.

– Godt nytt, synes jeg

Han mener tallene fra SSB forteller at det ligger an til et mindre fall i 2016 enn de fleste, inkludert Nordea Markets og Norges Bank, hadde sett for seg.

– Det er godt nytt, synes jeg. Det bekrefter inntrykket av at 2014 blir det hardeste

Sjefskonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Håkon Mosvold Larsen

året, men at det retter seg opp neste år, sier Juel.

Han sier at meldinger som Dagens Næringslivs nyhet om at Statoil vil nedbemanne 2.000 ansatte, at NHOs konjunkturrapport forteller som svake utsikter og at Norges Banks regionale nettverk var svakt er stemningsrapporter som forteller mer om nåsituasjonen enn fremtiden.

– Du får ikke den negative dynamikken nesten år, og det fanger statistikken opp, sier Juel.

– Svikt, ikke krise

Han mener det i debatten har vært en tendens til å overdrive betydningen av nedturen i oljenæringen.

– Jeg har aldri betegnet som en krise. Det har vært en svikt, og bildet som tegnes nå bekrefter det, sier Juel.

– Det er klart det fremstår som veldig dramatisk når oljeprisen halveres og overgangen fra en årlig vekst i oljeinvesteringene på ti prosent oppleves som dramatisk, legger han til.

Les også

Sjeføkonom vil ha tiltakspakke fra Erna

– Men når vi summerer opp totalbildet for økonomien så venter de aller fleste fortsatt økonomisk vekst i år. Man skal ikke så veldig langt ut i Europa før vi ser at det er ganske bra. Hvis oljeinvesteringene flater ut på det nivået vi hadde i 2012, så er ikke det så galt, sier Juel.

Høyere enn i 2012

I 2012 beløp de samlede investeringene seg til 173,5 milliarder kroner. Anslaget for 2016 i SSBs statistikk er at de havner på 184,9 milliarder.

Der er altså kun i toppårene 2014 og 2015 at oljeinvesteringene har vært høyere enn det anslaget som fremkommer i SSBs første investeringstelling for 2016.

– Lobbyorganisasjoner som Norsk Industri og NHO er jo også andre agendaer enn å påpeke det, sier Juel.

– Hva kan de oppnå på å krisemaksimere?

– Det er rollen de har.

Publisert:

Flere artikler

  1. – Krisen er over før den begynte

  2. – Kraftig fall i leteanslagene for 2016

  3. Betalt innhold

    – Vi trengte en gladmelding nå

  4. Høyere oljeinvesteringer enn ventet

  5. Betalt innhold

    – Skal investere for 193 milliarder i år