Frykter konservativ Stoltenberg: – Brudd med norsk tradisjon

Stipendiat Ingrid Hjertaker er redd for at Jens Stoltenberg blir en snever og konservativ sentralbanksjef som ikke tør å ta grep for å få Norge trygt gjennom det grønne skiftet.

Jens Stoltenberg ble fredag utnevnt til rollen som Norges sentralbanksjef. Dette blir sett på som et kontroversielt valg, blant annet på grunn av hans politiske bindinger.
Publisert: Publisert:

– Jeg synes det er veldig overraskende. Jeg var helt sikker på at det skulle bli Ida Wolden Bache, sier stipendiat Ingrid Hjertaker, som forsker på sentralbankmakt, til E24.

Jens Stoltenberg ble fredag annonsert som sentralbanksjef. Nato-sjefens kandidatur har vært omstridt på grunn av hans politiske bindinger.

– Dette er jo ikke uvanlig i andre land, men det er et brudd med norsk tradisjon å velge en person med så politisk bakgrunn. Og så er det kontroversielt fordi det var en kvinnelig kandidat som var mye sterkere faglig, sier Hjertaker.

Les også

Jens Stoltenberg: – Svært bevisst på uavhengigheten til Norges Bank

Forsker på sentralbankpolitikk

Jobben som sentralbanksjef regnes som svært viktig ettersom det innebærer å styre pengepengepolitikken i Norge og sitte som styreleder i Oljefondet.

– Det jeg er redd for, nettopp fordi han er et så kontroversielt valg og blir forbundet med det politiske, er at han kommer til å bli mer katolsk enn paven når det gjelder det praktiske, sier Hjertaker.

Les også

Derfor fikk Stoltenberg jobben: Les hele begrunnelsen

Hjertaker har tidligere uttalt til E24 at Norge trenger en kandidat som forstår at sentralbankpolitikk handler om mer enn renten.

Hjertaker forsker på innovasjoner sentralbanker har gjort siden 2008, og hvordan det endrer det politiske forholdet mellom sentralbanker og andre deler av den økonomiske politikken.

– Hvis vi legger godviljen til, så legger nok finansdepartementet til grunn hans ledererfaring, men ikke pengepolitikk og makroøkonomi, som grunnen til at valget falt på han, sier hun.

Stipendiat Ingrid Hjertaker skriver en doktorgradsavhandling om endringer i sentralbankmakt over tid.

«Snever og konservativ»

Stipendiaten mener at vi vil se Jens Stoltenberg som en mer konservativ sentralbanksjef enn det vi ser i andre land. Hun sikter spesielt til Det internasjonale pengefondet (IMF) som nylig åpnet opp for at sentralbanker skal ta en mer aktiv rolle, særlig innen klimapolitikk.

– Nettopp fordi han er så politisk, så kommer han til å ville fremstå som snever og konservativ. Jeg er redd for at han ikke våger å ta Norges Bank i retning av hva vi skal gjøre med klimakrisen og grønne skiftet, sier Hjertaker.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterer Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef på en pressekonferanse i Marmorhallen.

Hjertaker forventer at Stoltenberg vil unngå å være fremoverlent på diskusjoner knyttet til klimaspørsmål, som er en del av Norges Bank oppgave, fordi han vil være redd for å tre inn i en gråsone.

– Resultatet blir at vi får en dårligere pengepolitikk som ikke er tilpasset de utfordringene vi står ovenfor. Og det gjelder jo særlig på hvordan vi skal få til det grønne skiftet uten å skape en økonomisk krise og miste jobber, sier Hjertaker.

Ida Wolden Bache er visesentralbanksjef og ble sett på som en svært god kandidat til jobben som sentralbanksjef. Hun vil fungere som midlertidig sjef inntil Stoltenberg kommer hjem fra Nato-lederjobben.

Ingen sprell fra Bache

Som sentralbanksjef inntar Stoltenberg også rollen som styreleder i Oljefondet. Hjertaker synes det er vanskelig å spå hvilken rolle Stoltenberg vil ta i verdens største fond.

– Mange tror han kommer til å holde Tangen i ørene, mens en annen oppfatning er at han kommer til å ville ha en minst mulig politisk rolle, og at han ikke kommer til å styre Oljefondet i særlig stor grad. Det er vanskelig å si.

– Hva tenker du om at Ida Wolden Bache blir innsatt som midlertidig sentralbanksjef?

– Hun virker dyktig og kompetent, og kommer nok til å videreføre den politikken som er nå. Det er ikke opp til henne å stake ut en ny kurs dette halvåret. Norges Bank er i trygge hender, og jeg tror nok ikke at hun kommer til å gjøre noen store sprell, sier hun.

Les også

Hver gåtur eller middag vil bli fulgt med argusøyne

Publisert:
Gå til e24.no