Sjeføkonom etter rentebeslutningen: – Norges Bank er var på at renten biter i Norge

Både Nordea Markets’ og DNB Markets’ sjeføkonomer tror sentralbanken vektla nordmenns høye gjeld da de valgte å øke renten med kun 0,25 prosentpoeng.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Publisert:

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Det hadde også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ventet på forhånd.

Andre hadde ventet 0,5 prosentpoeng.

– Norges Bank er var på at renten biter i Norge, sier Olsen til E24.

– Nå har de hevet mye på kort tid. Rentehevingene begynner å virke innstrammende, så det tilsier at de vil gå mer gradvis frem nå.

Les på E24+

Boliglånet økte med 4000 kroner i måneden: – Jeg må prioritere pengene

Han mener at vi begynner å se klare tegn til at norsk økonomi demper seg nå, men påpeker at vi ennå ikke har sett den fulle og hele effekten av rentehevingene som har blitt gjennomført gjennom høsten.

På de tre foregående rentemøtene har Norges Bank økt styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.

Tror sentralbanken har tatt høyde for høy gjeld

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mente på forhånd at inflasjonstallene talte for å heve renten med et halvt prosentpoeng.

Til E24s reporter like etter rentehevingen sier hun følgende:

– Det var en close call, vi var usikre, og Norges Bank har landet på den foten at de ønsker å ta det litt roligere i renteoppgangen nå.

– Hvilke signaler sender de med dette?

– For det første sier de, ved å sette opp renten, at det åpenbart er behov for ytterligere tilstramminger for å kjøle ned økonomien og unngå at inflasjonen biter seg fast på høyt nivå.

– Men så viser de samtidig med denne mindre oppgangen enn de foregående tre at de har respekt for at norske husholdninger er veldig forgjeldet. Vi har et veldig høyt gjeldsnivå og flytende renter, så det Norges Bank gjør får stor innvirkning på folks økonomi.

DNB Markets har anslått at renten skal opp til 3,25 prosent, altså 0,75 prosentpoeng høyere enn i dag.

– Det er sånn at rentetoppen begynner å nærme seg. Den norske økonomien er veldig sensitiv for renteøkninger sammenlignet med andre land. Vi har mye gjeld og flytende renter, og derfor har Norges Bank et veldig kraftig rentevåpen, sier hun.

Bekymret for boliginvesteringer

Boligprisene har falt gjennom høsten etter sentralbankens rentehevinger.

I oktober sank prisene med ytterligere 1,9 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for konsekvensene av rentehevingene.

– På kort tid har husholdningene blitt overrasket av en brutal serie av rentehevinger, som svekker kjøpekraften markant hos svært mange med boliglån til flytende rente. Dette berører boligmarkedet sterkere enn andre markeder fordi boliggjelden har fått vokse seg høy gjennom mange år med lav styringsrente, kommenterer han.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund frykter sentralbanken har økt rentene for kraftig.

Han frykter at høye rentekostnader og usikkerhet gjør at boliginvesteringene vil stupe.

– Vårt inntrykk er at Norges Bank har undervurdert fallhøyden for boliginvesteringene og ringvirkningene av et dypere fall.

Høy inflasjon

Norges Bank la torsdag frem sin rentebeslutning, dagen etter at den amerikanske sentralbanken bestemte seg for å heve renten med 0,75 prosentpoeng.

I forkant har økonomene vært delt på midten når det kommer til hvor stort rentehoppet ville bli denne gangen – 0,25 eller 0,5 prosentpoeng.

Bakteppet er langt høyere prisvekst enn ønskelig.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har satt opp rentene i kraftige klyv for å få bukt med inflasjonen, men har samtidig gitt beskjed om at rentetempoet kan bremse fremover.

Norges Bank uttaler torsdag at det ligger an til nok en heving i desember.

Les på E24+

Boliger er vanskeligere å selge: – Vi møter folk som er ganske desperate

Publisert: