LEVERER INN KONSESJONENE: Meglerhuset Car legger ned

Car legger ned med øyeblikkelig virkning.

Administrerende direktør Gunnar Holen eier halvparten av meglerhuset Car.
Publisert:

Det er kroken på døren for det lille meglerhuset Car. Tirsdag leverte styret inn alle selskapets konsesjoner til Kredittilsynet fordi Car ikke lenger oppfyller tilsynets krav til egenkapital.

Det opplyses i en pressemelding.

Meglerbransjen har fått merkbart tøffere tider i 2008, og hele bransjen har måtte rapportere om lavere resultater. Dagens melding kommer likevel som en overraskelse.

- Det har utviklet seg over tid, men de eksterne styremedlemmene fikk innsikt i situasjonen i slutten av forrige uke. Siden da har vi jobbet på spreng for å reise kapital eller finne en kjøper. Det har vi ikke klart, sier styremedlem Øivind Solvang til E24. Solvang er en av de eksterne medlemmene i styret.

Det er den daglige ledelsen som får skylden for problemene.

"Styrets eksterne medlemmer har konstatert mangelfull rapportering fra selskapets daglige ledelse overfor både styret, selskapets bankforbindelse og Kredittilsynet", heter det i pressemeldingen.

Det er Gunnar Holen (bildet) som administrerende direktør i selskapet. Han eier meglerhuset sammen med Per Christian Hoel. De har 50 prosent hver av aksjene.

- Det får stå for deres regning, sier Holen til E24 om styrets påstander om at den daglig ledelsen har hatt mangelfull rapportering.

Holen ønsker ikke å kommentere hva han synes om at styret langt på vei legger ansvaret på ham. Ifølge ham er det ikke mer dramatisk enn at meglerhuset har tapt penger.

Karita som styremedlem

"Car har hatt svak inntjening gjennom hele 2008, spesielt på corporate-området, og hadde et betydelig underskudd i første halvår. Nye satsingsområder, som valutahandel og fondsforvaltning, har ikke gitt forventede resultater", skriver styret i pressemeldingen.

Car fikk kraftig oppmerksomhet i fjor da tidligere statsråd Karita Bekkemellem samt Cecilie Ditlev-Simonsen kom inn i styret. Foruten disse sitter Britt Kollstrøm og Svein Vier Simensen i styret. Gründerne Per Christian Hoel og Gunnar Holen er de to siste medlemmene.

Første gang Bekkemellem ble foreslått til styret ble hun ikke godkjent av Kredittilsynet fordi hun manglet kompetanse på verdipapirer, men etter en anke fikk hun plass. Det samme gjelder Ditlev-Simonsen.

Les også: Karita til meglerhus

Les også: Karita Bekkemellem vraket av Kredittilsynet

Car hadde et resultat før skatt på 8,2 millioner kroner av en omsetning på 80,6 millioner i 2007. Egenkapitalen var på 21,6 millioner ved inngangen til 2008.

Solvang sier at tapene ikke er oppstått som følge av enkelttransaksjoner.

- Det har vært en klassisk greie der kostnadene har vært høyere enn inntektene, og da går det galt over tid, sier Solvang.

Nedturen har kommet brått på og i dag hadde styret et møte med Kredittilsynet for å fortelle om situasjonen og levere inn konsesjonene.

Solvang sier at egenkapitalen var betydelig under kravet til Kredittilsynet. Opprinnelig hadde tilsynet et krav til en egenkapital på 6 millioner kroner, men det kravet økte utover fjoråret etter hvert som Car vokste.

Solvang sier at han ikke vet nøyaktig hvor mye penger de manglet.

- Kravet er til en viss grad en funksjon av omfanget av virksomheten, men nøyaktig hvor kravet var nå, vet jeg ikke, sier Solvang.

Holen sier at han ikke hadde mulighet til å gå inn med nok penger til å redde meglerhuset.

Syk storeier

- Vi beklager selvfølgelig meget sterkt den situasjonen som har oppstått, spesielt i en situasjon der en av de to eierne, styreleder Per Christian Hoel, er alvorlig syk. Styret har imidlertid kommet til at vi ikke har annet valg enn å innlevere konsesjonene umiddelbart. Vi jobber på spreng med alternativer for å sikre en best mulig løsning for medarbeidere, kreditorer og investorer og er i tett dialog med både Kredittilsynet og Cars bankforbindelse, sier styremedlem Øivind Solvang i pressemeldingen.

Selskapet har cirka 60 medarbeidere. 25 er aksjemeglere og ni er analytikere. Disse kan i praksis ikke utøve jobben fra i morgen. Solvang sier at styret vil jobbe for å finne en løsning.

- Vi vil se om det er mulig å reise kapital til virksomheten, sier Solvang.

Les også: Storaksjonær roser egen aksje under annens navn

I pressemeldingen opplyses det også at Hoel har vært innlagt på sykehus i flere uker på grunn av en alvorlig allergisk reaksjon tidligere i sommer.

Flere nyheter på E24.

Publisert: