Storfornøyd med boikott av israelsk selskap

Lege og Palestina-venn Mads Gilbert feirer at det israleske selskapet Elbit Systems kastes ut av oljefondet.

FORNØYD: Mads Gilbert mener det var på høy tid at Oljefondet trakk seg ut av Elbit Systems.
  • Øyvind Henriksen
Publisert: Publisert:

- Dette er veldig bra, men det var også på høy tid. Oljefondet har bold på hendene i denne saken, og det bør befolkningen i Norge få vite, sier Gilbert til E24.

Finansminister Kristin Halvorsen offentliggjort torsdag at det israelske selskapet Elbit Systems fra nå av utelukkes fra Oljefondets investeringer.

Selskapet leverer et overvåkningssystem som skal være et sentralt bidrag til Israels bygging av separasjonsbarrieren som går over okkupert område i Palestina. Etikkrådet mener en investering i Elbit medfører en "uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

Oljefondet hadde ved nyttår aksjer verdt 35,7 millioner kroner i selskapet.

Droner

Lege Mads Gilbert er fornøyd med den finansielle boikotten av det israelske selskapet, men mener Etikkrådet og finansministeren burde trekke frem flere sider av selskapets virksomhet.

- Elbit er blitt verdensledende på levering av ubemannede droner. Vi vet at de blir brukt til optisk og elektronisk overvåkning. Vi vet at de ble brukt under angrepet på Gaza med innheting av taktisk informajon. Og vi vet at de var utstyrt med skarpe raketter som skjøt på sivilbefolkningen, sier Gilbert.

- Det er gledelig at Oljefondet trekker investeringene i Elbit, men det burde aldri vært investert der i utgangspunktet. Jeg håper nå at man får en mer føre var når det gjelder investeringer i våpenindustri og når det gjelder investeringer i Israel.

Spiser ikke Jaffa-appelsiner

Den profilerte Palestina-vennen legger ikke skjul på at han ønsker seg en boikott av flere israelske selskaper.

- Jeg er enig i at en forbrukerboikott hadde vært et fornuftig tiltak. Det er det samme verktøyet som man brukte mot apartheid i Sør-Afrika. Jeg spiser ikke Jaffa-appelsiner, jeg.

Gilbert mener at Oljefondet bør styre unna samtlige våpenprodusenter, og at staten må selge seg ut av den norske våpenindustrien.

- Jeg mener det både er trist og moralsk forkastelig at Norge, som forvalter Nobels fredspris, skal være en krigsprofitør, sier Gilbert.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kaster israelsk selskap ut av Oljefondet

  2. UD varslet Israel om aksjeboikott

  3. Kaller Norges ambassadør inn på teppet

  4. Svensk pensjonsfond vender ryggen til israelsk selskap

  5. GAHR STØRE: - DEN STØRSTE TRUSSELEN MOT FRED: Oljefondet investerer i ulovlige israelske bosettinger