Venter at kronen holder seg svak fremover

Økte renter og sterkere oljepris har ikke gitt det ventede løftet for kronekursen, noe som har gjort flere økonomer forvirret.

SVAK UTVIKLING: Nordea venter at den norske kronen vil holde seg svak fremover. Først neste år tror de valutaen kan få et markert løft.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

I Nordeas nye rapport for den norske kronen forventer de at rentene fra Norges Bank skal fortsette opp, men at det vil ta tid før rentene får særlig effekt på valutakursen.

– Vi vil argumentere for at mangelen av kjøpere for den norske kronen sannsynligvis kommer fra forsiktighet av at kronen tenderer til å svekkes raskt dersom risikosentiment i økonomien øker, skriver Nordea i rapporten som er signert av analytiker Joachim Bernhardsen.

Slår Nordeas prognoser til, er det dårlig nytt for dem som skal på ferie i sommer, men for bedrifter som selger varer til utlandet betyr en svak krone at de lettere får solgt varene sine til utlandet.

Nordea venter at euroen det neste året skal bevege seg ned mot 9-tallet målt mot norske kroner, og i renteprognosene har de et anslag på 9,3 kroner per euro neste sommer.

Snittprisen på euro har siden den europeiske valutaen ble innført ligget på 8,33 kroner, men det virker langt unna i dag.

Les også

Nordea spår høyeste lønnsvekst på seks år: – Hovedproblemet for bedrifter kommer til å bli mangel på arbeidskraft

Sterkere fremover

Fredag lå den norske kronen på rundt 9,80 kroner per euro. Siden 2013 har kronen jevnt svekket seg mot euro, spesielt etter at oljeprisen stupte andre halvår 2014.

Nå er oljen langt dyrere igjen, og Norges Bank har det siste året hevet renten to ganger. Dette samtidig som Den europeiske sentralbanken fortsatt virker å være langt unna å stramme inn med renteheving. Normalt sett skal dette styrke den norske kronen, men de siste årene har kronen trosset de økonomiske modellene.

– Våre beregninger for den norske kronen er at det vil ligge på rundt 9,60 kroner mot en euro ved utgangen av året. Det betyr at vi tror kronen også vil ligge under dette, men slutten av året ventes å igjen bli utfordrende for kronekursen, skriver Nordea i rapporten.

Venter kroneløft – neste år

Forventninger om sterk vekst for norsk økonomi bidrar til at Nordea venter to rentehevinger i år, og ytterligere to i 2020. Synet på at den norske kronen anses som mer risikabel gjør at Nordea tror at kronekursen vil forbli svak – tross økte renter.

– Vi forventer begrenset effekt på den norske kronen i år, og en mer markert økning neste år når rentene settes opp, skriver de.

Nordea skriver at vi må tilbake til 2012 for å finne sist differansen mellom rentene fra Den europeiske sentralbanken og Norges Bank var som i dag, og da var kronekursen 7,30 kroner for en euro.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs
  2. Valuta
  3. Nordea
  4. Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank spår sterkere krone

  2. Svenske rentemøte kan svekke norske kroner

  3. Kronen styrket seg etter Norges Banks rentebeslutning

  4. Spår bare én renteheving til

  5. – Kroneutviklingen forblir en joker