SKAL REDDE EUROEN: 6000 milliarder skal stoppe euro-krisen

EU og IMF samarbeider om gigantisk redningspakke.

REDNINGSPAKKE FOR EUROEN: Finansministeren i Hellas, George Papaconstantinou (venstre) i samtaler med hans kolleger fra Irland, Brian Lenihan (midten) og Storbritannia, Alistair Darling.
Publisert:

EU oppretter sammen med Det internasjonale pengefondet (IMF) et krisefond på til sammen 750 milliarder euro - eller nesten 6000 milliarder kroner med dagens valutakurs. Hensikten med fondet er å hindre at den økonomiske krisen i Hellas sprer seg til andre EU-land.

Finansministrene i EU ble enige om opprettelsen av fondet etter et maratonmøte som startet søndag ettermiddag og varte i vel tolv timer.

EU selv bidrar med 500 milliarder euro, i overkant av 3.900 milliarder kroner. Medlemmene i eurosamarbeidet skal stå for 440 milliader euro, mens de resterende 60 milliarder er lånegarantier fra EU-kommisjonen.

Med 250 milliarder euro fra Det internasjonale pengefondet (IMF), blir fondet på 750 milliarder euro.

LES OGSÅ: Slik er krisefondet satt sammen

ESB samarbeider

Dette beløpet er ikke en del av fondet, men IMF garanterer for de 250 milliardene i avtalen, opplyser Spanias finansminister Elena Salgado.

– Dette beviser at vi er villige til å forsvare euroen, koste hva det koste vil. Dette handler ikke bare om Hellas, men om stabiliteten i hele Europa, sier EUs kommissær for økonomiske og monetære saker, Olli Rehn.

Han legger til at Den europeiske sentralbanken (ESB) også vil iverksette tiltak for å støtte krisefondet. En EU-diplomat opplyser at ECB blant annet skal kjøpe statsobligasjoner fra eurolandene.

Lover kutt

Andre EU-medlemmer som er i økonomiske vanskeligheter er Spania, Portugal og Irland. Økonomer har beregnet at det vil koste om lag 500 milliarder om disse landene skulle trenge samme hjelp som Hellas har fått.

Hellas ble i forrige uke enig med EU og IMF om et kriselån på 110 milliarder euro.

Både Spania og Portugal gikk mandag med på å sette fart i arbeidet med å redusere budsjettunderskuddene sine for å hindre at de lider samme skjebne som Hellas.

Oppgang i Asia

Finansministermøtet varte utover natten i et forsøk på å komme til enighet om et krisefond før børsene i Asia åpnet mandag.

Det rakk de ikke, men finansministrene fikk sin "belønning" da euroen steg 2 prosent mot dollaren på det asiatiske markedet i minuttene etter at avtalen ble kjent. Euroen sank i forrige uke til sitt laveste nivå mot dollaren på 14 måneder.

Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo steg 0,9 prosent få minutter etter at EU presenterte krisefondplanene.

Får dollarhjelp

IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn roste EU for beslutningen som er truffet.

– Dette er kraftige tiltak som vil bidra til å styrke stabiliteten i den globale økonomien. Å få offentlige finanser ned på et bærekraftig nivå, er nøkkelen til å gjøre den europeiske økonomien sunn igjen, sier Strauss-Kahn.

Finansministrene i både G7- og G20-gruppen hilser også EUs krisefond velkommen. Sentralbankene i USA, Storbritannia, Sveits og Canada har samtidig tilbudt seg å sørge for at det ikke oppstår knapphet på dollar i det europeiske markedet, opplyser ECB.

Den japanske sentralbanken har lignende tiltak oppe til vurdering.

Flere nyheter på E24.

Publisert: