Staten blir med på SAS-emisjon

Regjeringen er positiv til å delta med 575 millioner kroner i den planlagte SAS-emisjonen.

  • Mona Bristøl
Publisert:

SAS-rapporterer tirsdag morgen om et underskudd før skatt på hele 1,52 millarder svenske kroner, og ber samtidig eierne om nye tilskudd på 5 milliarder svenske kroner.

Nærings-og handelsdepartementet skriver i en pressemelding at den norske stat er positiv til å delta, men stiller noen vilkår for sin deltakelse.

– Vi har satt klare krav for å delta i SAS-emisjonen. Vi har krevd kraftige kostnadsreduksjoner samt at selskapet refinansierer lån som forfaller i år. Vi mener at med disse tiltakene vil SAS være konkurransedyktig, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Regjeringen tar forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen, og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige. Næringsministeren vil senere i dag møte pressen for å gi ytterligere kommentarer.

Skandinavisk enighet

Både den svenske og den danske regjeringen bekrefter også tirsdag morgen at de er med på emisjonen i SAS. Den norske, svenske og danske regjeringen eier til sammen 50 prosent i flyselskapet.

Den svenske næringsministeren er dog noe mer postiv enn sin norske kollega.

- Når selskap, kredittgivere og eiere bidrar kan SAS bli et konkurransedyktig selskap. Vi har analysert og vurdert de tiltak som selskapet foreslår. Vår vurdering er at planen er en forutsetning for at skape et konkurransedyktig SAS som kan gi svenske skattebetalere en markedsmessig avkastning på den investerte kapitalen, sier Maud Olofsson, ifølge E24.se.

Bare for ett år siden, i februar i fjor, måtte SAS-styret gå til sine eiere å be om ny aksjekapital. Da la tidligere næringsminister Sylvia Brustad 800 millioner kroner på bordet.

Staten beholdt dermed sin eierandel på 14,3 prosent av selskapet, etter at de andre skandinaviske regjeringene gjorde det samme.

Sliter

Det var på forhånd spekulert i om den norske staten denne gangen ville si nei til atter en gang å måtte åpne lommeboken.

SAS har vært på en dramatisk slankekur de siste årene. Ifjor var selskapets ambisjon å kutte kostander med 4,5 millarder kroner. I løpet av det siste året har også rundt 2000 ansatte mistet jobben i selskapet.

Underskuddet som ble presentert tirsdag ligger skyhøyt over ekspertenes forventninger. Selskapet opplyser at har klart å kutte 5 milliarder i kostnader, og skal nå vil kutte ytterligere 2 millarder.

Flere nyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ville ikke være med på emisjon

  2. SAS har satt kursen

  3. Staten lar seg vanne ut i SAS

  4. - Har ikke registrert noen prisdumping

  5. Slakter SAS-emisjon