Teppefall for ministergaver

Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Liv Signe Navarsete leverer tilbake gaver de har mottatt. Det er klart etter at regjeringen fredag strammet inn gavereglene for statsråder.

VIL ENDRE REGLENE: ¿ Jeg er lei meg for at det blir reist spørsmål om motivene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han mener det er riktig at gavereglene nå skal endres. Foto
Publisert:

Berørte regjeringsmedlemmer er enige om å levere til departementet gaver som er registreringspliktig i Stortingets register. Vi velger å levere tilbake gaver tatt i privat eie i tråd med intensjonene i det nye regelverket, sier statsminister Jens Stoltenberg .

Blant gavene som nå leveres inn er et armbånd Liv Signe Navarsete (Sp) fikk av Kjell Inge Røkke da hun var samferdselsminister, fem tepper som utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått av Afghanistans president, en klokke som tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fikk av den sveitsiske forsvarsministeren og to tepper Stoltenberg selv mottok da han ledet sin første regjering i 2001.

– Uheldig

Statsministeren mener det er uheldig at politikere kan motta gaver mens reglene forbyr dette for tjenestemenn.

– Derfor endrer vi håndboken for den politiske ledelsen i departementene, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i et kort pressemøte fredag ettermiddag.

Så lenge gavene ble innrapportert til Stortinget og skattemyndighetene var det ingen faste regler for hvilke gaver en statsråd kunne ta med seg hjem. I stedet ble det gjort en skjønnsmessig vurdering.

– Det er dette skjønnet i tillegg til forskjellsbehandlingen mellom politikere og embetsverk som var uheldig i de gamle reglene, sier Stoltenberg.

Angrer ikke

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har blitt kritisert fordi han har beholdt fem tepper han har fått av Afghanistans president, Hamid Karzai.

Fredag morgen sa Støre at saken var blitt ubehagelig for ham, men at han hadde fulgt reglene som gjelder for politikere

– Når jeg har mottatt disse gavene, står jeg inne for det. Jeg har ikke tenkt å si at jeg angrer, men jeg er jo lei meg for at det blir reist spørsmål om motivene, sa Støre til NTB og understreket at han ikke har beholdt andre gaver.

Angrer

Senterparti-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete angrer imidlertid på at hun har mottatt gaver.

Fredag ettermiddag avslørte VG Nett at hun som samferdselsminister i 2006 fikk et armbånd av finansmannen Kjell Inge Røkke. Armbåndet hadde en verdi på 26.500 kroner og var en gave i forbindelse med at Navarsete døpte ferja MS Bergensfjord for det tidligere Røkke-selskapet Aker Yards.

Navarsete sier hun angrer på at hun mottok armbåndet.

– Gaven ble taksert og beskattet i samsvar med taksten. I ettertid ser jeg at jeg ikke burde tatt imot gaven, og jeg angrer på at den ikke ble returnert, sier Navarsete.

Omtrent som på Ikea

Det har også vært reist tvil om hvorvidt utenriksminister Støre har betalt nok skatt for teppene han fikk i gave. De ble derfor taksert på nytt fredag. Totalsummen viser seg å være mellom 16.000 og 19.000 kroner, ifølge et takseringsdokument NTB har fått fra Utenriksdepartementet.

Med en verdi på mellom to og fem tusenlapper per teppe, ligger de mye omtalte teppene på omtrent samme prisnivå som de fleste orientalske teppene til Ikea. Støre selv hadde anslått en totalverdi på 20.000 kroner, basert på det ene teppet han allerede hadde fått taksert.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: