Norske innkjøpssjefer varsler nytt fall: Svakeste PMI siden april

Juli-undersøkelsen blant norske innkjøpssjefer (PMI) viser ytterligere fall i industriaktiviteten fremover og visker ut hele oppgangen fra måneden før. Men tallene er mer usikre enn vanlig på grunn av ferieavvikling.

USIKKERHET: Norske innkjøpssjefer venter ytterligere nedgang i industrien i kjølvannet av coronakrisen, viser en fersk undersøkelse. Men ferieavvikling gjør tallene mer usikre enn vanlig.

Jan Haas / picture alliance
 • Camilla Knudsen
Publisert:,

Den sesongjusterte innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) falt med 5,5 poeng til 43,3 poeng i juli, og signaliserer dermed svakere industriaktivitet.

Det er DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima), som har gjennomført undersøkelsen. De advarer imidlertid om at juli-tallene er mer usikre enn vanlig på grunn av ferieavvikling og produksjonsstans for flere bedrifter.

Når indeksen bikker over 50 er det et uttrykk for økt aktivitet eller vekst, mens verdier under 50 kan signalisere fall. Totalindeksen på 43,3 poeng, og alle delindeksene foruten leveringstid og lager, havner under denne grensen i juli.

Ordreinngang trakk mest ned

Det var særlig delindeksene for nye ordre og produksjon som trakk ned, men også sysselsettingsindeksen falt. Indeksen for ordreinngang falt 8,8 poeng til 35,4 og produksjonsindeksen falt 6,7 poeng til 41,8.

Sistnevnte er klart over bunnen i mars og april, men likevel svært lav i et historisk perspektiv, skriver DNB og Nima.

Sysselsettingsindeksen viste en nedgang på 2,1 poeng til 45,1, etter å ha nådd bunnen på 33,3 i april. Her har det hele tiden etterpå vært en tydelig overvekt som rapporterer om lavere sysselsetting i forhold til de som rapporterer om økt sysselsetting.

Indeksen for leverandørenes leveringstid faller også, men holder seg likevel godt over 50 poeng.

En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men nå reflekterer det trolig transportproblemer og mangel på deler. At denne indeksen faller tyder på at disse problemene ikke øker like mye som før.

Den eneste delindeksen som stiger gjelder lagerbeholdning. Lager av innkjøpte varer steg 2,5 poeng til 50,6.

Les også

Les også: – Det verste kan være bak oss, men krisen er ikke over

Lav etterspørsel fra utlandet kan ligge bak

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets påpeker at tallene indikerer en mer markert nedgang i industriaktiviteten den siste måneden.

«Det kan gjenspeile at industrisektoren sliter med lav etterspørsel fra petroleumssektoren og fra utlandet», skriver han i en kommentar, men tar også forbehold om usikkerheten i ferien.

Også Handelsbanken peker på usikkerheten: «Norsk PMI mot strømmen; svekker seg igjen i juli. Bred nedgang blant de viktige underkomponentene. Merk dog at målingen er ekstra upålitelig om sommeren, pga. lavere svarprosent enn ellers», tvitrer meglerhuset.

Les på E24+

Les også: (+) Reiselivsgigant forventer en nedgang på 85 prosent i år

Her kan du lese mer om

 1. PMI
 2. Industri
 3. DNB
 4. Sysselsetting
 5. Coronaviruset
 6. Nima - Norsk forbund for innkjøp og logistikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. PMI-tall tyder på at produksjonen i Norge gikk ned i august

 2. Norsk PMI øker i juni: Men bunnen er fortsatt ikke nådd

 3. Økt etterspørsel fra dagligvarebransjen ga produksjonshopp i industrien

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken: – Alt går i riktig retning

 6. Norges Bank-rapport: Bedriftene melder om større nedgang enn under finanskrisen