«Oljeskatt» på oppdrett

Finansministeren vil ikke si at forslaget om lakseskatt er dødt

Selv om tre av de fire regjeringspartiene har sagt nei til lakseskatt, vil ikke finansminister Siv Jensen (Frp) vedgå at en ny skatt er utelukket.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier regjeringen må ta med seg landsmøtevedtakene til Frp, Høyre og Venstre når den skal drøfte en eventuell ny lakseskatt. De tre regjeringspartienes landsmøter har sagt nei til å innføre en ny skatt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

– Det er formelt sånn at en statsråd svarer for Stortinget, ikke for landsmøter. Nå har Stortinget bedt om et utvalg. Det er bedt om at regjeringen kommer tilbake med en sak om dette i 2020. Hva innholdet i saken blir, har ikke regjeringen tatt stilling til, sa Jensen, da hun ble bedt av SVs Torgeir Knag Fylkesnes om å klargjøre om det er mulig å se for seg at regjeringen går inn for en ny skatt.

Jensen mottok havbruksskatteutvalgets utredning på mandag og har sendt den rett på høring. Utvalget ble satt ned i fjor, på bestilling fra Stortinget.

Flertallet i utvalget foreslår at laksenæringen må betale en egen skatt når den tjener milliarder på å bruke felles havressurser den i stor grad har fått gratis tilgang til. Mens utvalget har jobbet, har både Frp, Høyre og Venstre sagt nei til en såkalt grunnrenteskatt, og det får opposisjonen til å stille spørsmål ved om det hele er en skinnprosess.

– Det som er viktig for regjeringen, og for meg både som partileder og finansminister, er å sørge for at vi har gode og konkurransedyktige betingelser for havbruksnæringen og andre næringer, utdyper hun overfor NTB.

Truer med utflagging

Flertallet i Havbruksskatteutvalget mener selskapene bør betale 40 prosent skatt av den ekstra avkastningen de får på grunn av eksklusiv tilgang til felles havressurser. Det kan gi Norge 7 milliarder kroner i inntekter, som utvalget vil fordele mellom staten og havbrukskommunene.

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge advarer om at flertallets forslag om en grunnrenteskatt, kan føre til at selskaper flagger ut. De mener bransjen vil oppleve økt konkurranse blant annet fra landbaserte anlegg i framtiden.

På spørsmål om hun vil legge vekt på innspillene fra næringen, svarer Jensen:

– Det er derfor det er viktig med en høring, for der får vi inn synspunkter fra alle.

Mindretallet i utvalget vil beholde dagens ordning, men åpner for å innføre en ny avgift som skal sikre stabile inntekter til Havbruksfondet. Mesteparten av fondets inntekter skal gå til kommunene som legger til rette for oppdrettsnæringen.

Må finansiere velferden

Utvalgsleder Karen Helene Ulltveit-Moe mener laksenæringen bør skattlegges på lik linje med kraftbransjen og oljenæringen for å bidra til å finansiere velferdsstaten i framtiden. Men Jensen sier det viktigste man kan gjøre for å finansiere velferdsordningene framover, er å legge til rette for at folk er i jobb.

– For noen er det enkle svaret alltid å øke skattene. For denne regjeringen er hovedsvaret at det samlede skatte- og avgiftsnivået må være konkurransedyktig, sier hun.

– Trenger ikke velferdsstaten disse skatteinntektene?

– Vi skattefinansierer de aller fleste velferdsordninger i Norge. Da er det viktig at vi fortsetter å ha skatteinntekter, men det er summen som betyr noe, ikke hvordan de innrettes, svarer Jensen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Norges «ukjente» oppdrettsrikinger

Les også

Derfor foreslår hun ekstraskatt på havbruk: – Har betalt så å si ingenting

Her kan du lese mer om

 1. «Oljeskatt» på oppdrett
 2. Siv Jensen
 3. Finansdepartementet
 4. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Finansministeren vil ikke si at forslaget om lakseskatt er dødt

 2. Derfor foreslår hun ekstraskatt på havbruk: – Har betalt så å si ingenting

 3. YS uenige med LO om grunnrente: Støtter «ekstraskatt» på oppdrett

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk Industri om «ekstraskatt» på laks: – Vårt svar er at AS Norge drives altfor dyrt

 6. Betalt innhold

  KrF varsler omkamp i regjeringen om lakseskatt