USA bomber IS ved Bagdad for første gang

Amerikanske fly har for første gang angrepet IS-stillinger like i nærheten av Iraks hovedstad Bagdad.

AMERIKANSKE FLY ANGRIPER IS: I angrepene ble seks kjøretøyer ødelagt ved Sinjar, og en IS-stilling som skjøt mot irakiske styrker ved Bagdad, ble truffet. USAs utenriksminister John Kerry gjentok at USA ikke vil samordne operasjonene med Assad-regimet, selv om IS er felles fiende av begge to. Bildet er fra en annen anledning.
Publisert:

USA innledet i forrige måned operasjoner mot IS, men amerikanske fly har ikke tidligere vært i aksjon mot stillingene til de militante islamistene i områdene rundt Bagdad, sør i Irak, opplyser USAs sentralkommando.

Ifølge ABC News ble angrepet utført etter at irakiske myndigheter ba om støtte til regjeringsstyrker som var i kamp med krigere fra IS sørvest for Bagdad.

USA opplyser at det dreier seg om ett angrep på IS ved Bagdad og ett mot IS-krigere ved Sinjarfjellet i Nord-Irak søndag og mandag.

I angrepene ble seks kjøretøyer ødelagt ved Sinjar, og en IS-stilling som skjøt mot irakiske styrker ved Bagdad, ble truffet.

Les også

Over 20 land lover all nødvendig støtte til Irak

Brutal framrykking

USA startet bombingen av IS-stillinger i Nord-Irak etter at de militante islamistene bare på få dager rykket fram og tok kontroll over store deler av det nordlige Irak uten at den irakiske regjeringen kunne hindre det.

Under framrykkingen ble hundrevis av mennesker, blant dem soldater, halshogd, mens kristne, yezidier og sjiamuslimer ble tvunget til å konvertere til ekstremistenes versjon av sunniislam.

Nyheten om helgens opptrapping kommer mens en rekke land har gått sammen om å støtte Irak i kampen mot IS, og bare en uke etter at Obama ga ordre om nådeløs krig mot ekstremistene, inkludert angrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak.

CIA mener at IS råder over så mange som 31.500 krigere, flere tusen av dem ekstremister fra vestlige land, i sin kamp for å opprette og utvide et såkalt islamsk kalifat.

(Saken fortsetter under bildet)

Flyktet fra Sinjar: Bildet viser et overblikk av flyktningeleiren Bajed Kadal sørvest for Dohuk 15 september. Leiren er til for minoriteten Yazidi som flyktet fra volden i den irakiske byen Sinjar.

Paris-konferanse

Representanter for rundt 30 land og internasjonale organisasjoner, blant dem USA, Russland og Kina, møttes mandag i Paris for å drøfte krisen.

Den brutale halshoggingen av et britisk gissel i helgen, den tredje halshoggingen av et vestlig gissel på få uker, bidro til at mange føler det stadig mer påtrengende å stanse

Den islamske staten.

I en felles uttalelse lovte deltakerne på konferansen i Paris å støtte den irakiske regjeringen med alle midler, inkludert adekvat militær assistanse.

De understreket at IS er en trussel ikke bare mot Irak, men hele det internasjonale samfunnet, og at det haster å fjerne dem fra Irak, der de har kontroll over 40 prosent av landets areal.

Erklæringen nevnte ikke Syria, der ekstremistene har kontroll over en firedel av landet, og der regimet til Bashar al-Assad fortsatt har venner blant dem som deltok på konferansen, inkludert Russland.

Ikke Syria eller Iran

USAs utenriksminister John Kerry gjentok at USA ikke vil samordne operasjonene med Assad-regimet, selv om IS er felles fiende av begge to.

Les også

Kerry fornøyd med oppslutningen om IS-koalisjon

Iran ble heller ikke invitert til konferansen, selv om det har vært samtaler mellom Iran og USA om IS, og Iran har hjulpet den irakiske hæren i operasjoner mot ekstremistene der USA har støttet med flytokt.

Irans åndelige leder Ali Khamenei sa mandag at Iran har fått, og avvist, en forespørsel fra USA om samarbeid mot IS, men Kerrys talskvinne Jen Psaki avviste samtidig at USA vil samarbeide militært med Iran.

Kerry selv ville verken bekrefte eller avkrefte Irans påstand om at USA har bedt om samarbeid.

Publisert: