Ashton Carter nominert til USAs nye forsvarsminister
Washington (NTB-AFP-Reuters): President Barack Obama har nominert Ashton Carter til ny forsvarsminister etter Chuck Hagel.
– Carter tar med seg en unik blanding av strategisk perspektiv og teknologisk kunnskap inn i jobben, sa Obama da han kunngjorde nominasjonen fredag.
– Han kjenner forsvarsdepartementet ut og inn, noe som betyr at han vil være fullt virksom fra dag én, la presidenten til.
Men før Carter kan overta ledelsen av Pentagon, må han godkjennes av Senatet. Det kommer trolig til å skje uten nevneverdige innvendinger fra de republikanske senatorene.
USAs forsvarsminister Chuck Hagel går av
Våpenekspert
Ashton «Ash» Carter var viseforsvarsminister under Leon Panetta fra oktober 2011 til desember i fjor.
60-åringen regnes som ekspert på høyteknologiske våpensystemer og militærbudsjetter, og han har framstilt seg selv som reformvillig og opptatt av å effektivisere byråkratiet i Pentagon.
Kritikerne peker på at han har liten erfaring med strategisk ledelse, og de gjør også et poeng av at han aldri selv har tjenestegjort i uniform slik Vietnam-veteranen Hagel.
– Dyktig leder
Med sin lange erfaring fra Pentagon er det vanskelig å se noen som er bedre kvalifiserte for forsvarsministerposten enn Carter, sier Stephen Biddle, professor ved George Washington University.
– Han er høyt respektert blant både sivilt og militært ansatte i Pentagon. Han er en dyktig og erfaren leder, fortsetter Biddle, som kjente Carter da de begge studerte ved Harvard-universitetet.
Dersom Ashton Carter blir godkjent av Senatet, blir han Obamas fjerde forsvarsminister. Obama overtok Robert Gates fra sin forgjenger George W. Bush, Gates satt fram til 2011. Da overtok Leon Panetta, som satt fram til 2013, da Hagel overtok.
Frustrert Hagel
Chuck Hagel, som er republikaner, varslet i forrige uke at han ville gå av, men mange eksperter mener at han ble presset av Det hvite hus til å søke avskjed fordi han var svak som minister og på grunn av uenighet om strategien mot IS.
Hagel selv skal ha gitt uttrykk for frustrasjon med Obama-administrasjonens strategi for Irak og Syria og at han ikke fikk nok innflytelse over beslutningene som ble tatt.
Kilder i Forsvarsdepartementet sier på sin side at Hagel ofte ikke tok ordet under møter og at han virket å være på dypt vann når det gjaldt problemene i Midtøsten.