Britiske aviser: Nærmere utmelding av EU

Britiske aviser skriver at Storbritannia er nærmere en utmarsj fra EU etter statsminister David Camerons «knusende» nederlag i forsøket på å hindre at Jean-Claude Juncker ble ny president i EU-kommisjonen.

«CAM: VI ER I KRIG MED EU»: Slik lyder tittelen til den britiske tabloidavisen The Sun etter statsminister David Camerons «knusende» nederlag i forsøket på å hindre at Jean-Claude Juncker ble ny president i EU-kommisjonen. Cameron uttalte fredag at utnevnelsen av Juncker markerte en «dårlig dag for Europa».

John Thys
Publisert:,

Men det er delte meninger om det er Cameron eller Brussel som må ta skylda for at det blir vanskeligere å overbevise britene om å si ja i en eventuell folkeavstemning om EU i 2017.

«Ett skritt nærmere å forlate Europa», skriver den konservative Daily Telegraph på sin forside, mens Rupert Murdochs The Times skriver: «Storbritannia nærmer seg utgangen».

- Krig med EU

Den mer venstreorienterte Guardian hadde den nesten identiske overskriften «Storbritannia nærmere exit fra EU etter Juncker-avstemningen», og den EU-vennlige Independent skrev: «Cameron knust - og Storbritannia nærmer seg en exit fra EU».

The Sun tok en mer patriotisk krigersk linje: «Cam: Vi er i krig med EU».

Flere av avisene er svært kritiske til Camerons håndtering av kampen om Juncker. De mener det gjør det mye vanskeligere for ham å få til en reforhandling av de britiske betingelsene som han har lovet før en folkeavstemning.

I en leder skriver Independent at det var et nederlag og en katastrofe, og at å isolere seg ikke er en god måte å vinne argumenter for EU.

The Telegraph legger hele skylda på EU og skriver at det er opp til EU å presentere argumentene for at Storbritannia forblir i Unionen.

«Hvis EU ønsket å drive Storbritannia bort, da var utnevnelsen av Jean-Claude Juncker en god måte å gjøre det på», skriver avisa og mener at EU har fornærmet Storbritannia.

Ny kamp i sommer

Britenes statsminister la ikke fingrene imellom da han oppsummerte fredagens nominasjon av Juncker fra Luxembourg til ny president i EU-kommisjonen etter Jose Manuel Barroso.

- Det er feil person, sa han, men fikk kun Ungarns Victor Orban med seg til å stemme nei blant EUs 28 stats- og regjeringssjefer.

Selv om David Cameron tapte slaget om EU-kommisjonenes nye president, varmer han opp til kampen om presidentpost nummer to.

Junckers kandidatur går til vedtak i EU-parlamentet 16 juli, og samme dag blir det nytt EU-toppmøte - «en ny dag i paradis», som Cameron formulerer det. Da skal Herman Van Rompuys etterfølger som EU-president velges, og Cameron er fast bestemt på at det da skal bli en reformvennlig politiker som får toppjobben.

Som en slik kandidat er danske Helle Thorning-Schmidt blitt nevnt flere ganger, selv om hun avviser at hun er på vei til en EU-toppjobb.

16. juli skal EU-lederne også ta stilling til hvem de ønsker som ny utenrikssjef etter Catherine Ashton. Der har italienske Federica Mogherini blitt lansert som et mulig navn.