Sammenstøt i Ukraina tross våpenhvile

Våpenhvilen mellom Ukraina og de prorussiske opprørerne ble brutt lørdag kveld, ifølge kilder i havnebyen Mariupol. Vitner melder også om bombing i nærheten av Dontesk-flyplassen.

VÅPENHVILE SKAL HA BLITT BRUTT: Bildet viser en stillestående ukrainsk tanks på en vei som går mot Russland, samtidig som innbyggere kjører ut bort. Bildet er tatt i utkanten av byen Mariupol lørdag 6. september.
Publisert:

Reuters' øyenvitne forteller om svarte røykskyer i området søndag morgen. Artilleriangrepene setter den skjøre våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker på enda en prøve, knappe 40 timer etter at den ble inngått.

Bombarderingen skjedde ifølge nyhetsbyrået i nærheten av flyplassen, som ukrainske soldater kontrollerer. Opprørerne har kontroll over byen Donetsk.

Flyplassen er nå tom, og kampene skjer på en militærbase i nærheten, forteller separatister til Reuters.

– Hør på lyden av våpenhvilen, spøker en av dem overfor nyhetsbyrået.

– Det er et skikkelig slag som pågår der, tilføyer vedkommende.

Les også

Solberg: Sanksjoner mot Russland gjør det tyngre for næringslivet i nord

Fredshåpet

Kraftige eksplosjoner, trolig fra artilleri, kunne også høres utenfor havnebyen Mauropol.

– Det kan også være ukrainske stillinger, plassert øst for Mariupol, som skyter tilbake. Uansett er våpenhvilen brutt, sier TV 2-journalist Øystein Bogen, som befinner seg i byen.

– Håpet om fred er kraftig torpedert, sier han videre.

Også flere andre medier meldte om artilleriangrep som skal ha pågått i flere timer i løpet av kvelden. Et industrianlegg og en bensinstasjon sto i brann i utkanten av byen, ifølge en reporter som jobber for Reuters.

– Vi er blitt beskutt en rekke ganger, men har ikke informasjon om sårede, sier en ukrainsk offiser til nyhetsbyrået.

Les også

NATO-øvelse i øst sender klar beskjed til Russland

– Flyttet styrker

Våpenhvilen og fredsplanen som partene signerte i Hviterussland fredag, forbyr også troppeforflyttinger.

– Dette avtalepunktet er definitivt brutt. Begge parter har brutt avtalen. Vi har selv sett store ukrainske styrker som har forflyttet seg nordover mot Donetsk, sier Bogen.

Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag så det ut til å være rolig i Øst-Ukraina fram til det ble kveld, og det kom ikke meldinger om nye kamper natt til søndag.

Les også

Russland varsler reaksjoner dersom EU iverksetter nye sanksjoner

Planla fangeløslatelser

Den nye våpenhvileavtalen er den første der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til våpenhvilen var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag, men dette ser ikke ut til å ha skjedd. I tillegg skulle det deles ut humanitær hjelp.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har krevd at den nye fredsplanen oppfyller tre krav: Våpenhvile, tilbaketrekking av «russiske styrker og russiske banditter og terrorister» og gjenopprettelse av Ukrainas grense til Russland.

Samtidig fremholder lederen for de prorussiske styrkene som har kontroll i byen Luhansk, at de fremdeles ønsker å løsrive seg fra Ukraina.

Regjeringen i Ukraina skal være villig til å godta betydelig desentralisering av makt og økonomisk frihet til landets regioner, samt fritt språkvalg og amnestiordninger, for å få til en politisk løsning.

Les også:

Solberg varsler økt ledighet i Nord-NorgeVåpenhvile signert mellom partene i UkrainaBekrefter nullvekst i eurosonen

Publisert: