Gjedrem kan bli ny finansråd

Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem kan bli ny finansråd.

COMEBACK: Tidligere Sentralbanksjef Svein Gjedrem hadde stillingen som finansråd før Tore Eriksen. Flere peker nå ut Gjedrem som en aktuell kandidat.

Kallestad, Gorm
Publisert:,

I forbindelse med Tore Eriksenss overgang til ambassadøryrket til høsten, lanseres Svein Gjedrem som en aktuell kandidat for finansråd-stillingen, ifølge Dagens Næringsliv.

- Gjedrem er ung og rask og har en arbeidskapasitet som få, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Bekreftelsen om at Eriksen forlater stillingen kom fredag.

- Må tenke fornuftig

Eriksen er utnevnt til Norges ambassadør til OECD,, og slutter i Finansdepartementet den 10. juni. Dermed er stillingen ledig for Gjedrem, som hadde finansråd-stillingen før Eriksen.

Siden årsskiftet, da Gjedrem gikk av i stillingen som sentralbanksjef, har han kun hatt en 20 prosents stilling som professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Forsker ved Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen, synes Gjedrem som ny finansråd er en god idé.

- Han må jo tenke på noe fornuftig å gjøre med livet sitt, så hvorfor ikke gjøre noe han er god på, sier Cappelen til Dagens Næringsliv.

Kritikk

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe mener det vil være sløsing med ressurser å ikke benytte seg av Gjedrems kunnskaper. Ulltveit-Moe mener derimot også Martine Skancke, ekspedisjons-sjef i Finansdepartementet, er en god kandidat.

Harald Magnus Andreassen mener det er på tide med fornyelse i toppjobbene og sikter til rundgangen av toppledere innen Norges Bank, Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Hans Henrik Scheel fra Finansdepartementet tok over stillingen etter nåværende Sentralbanksjef Øystein Olsen i Statistisk Sentralbyrå. Med Svein Gjedrem som finansråd vil toppstillingene utelukkende ha blitt vekslet mellom de tre institusjonene.

Les også: - Gjedrem vil bli NHH-professor

Les flere økonominyheter på E24!