Obama bekrefter at bin Laden er drept

I en dramatisk tale sent søndag kveld fortalte president Barack Obama verden at Osama bin Laden er drept og at USA har liket.

LANG JAKT: En amerikansk soldat i Camp Dwyer ser på nyhetene at Osama bin Laden er drept av USA
Publisert:

Obama sa i talen at bin Laden ble funnet i en villa i Abbottabad, nord for Islamabad i Pakistan etter nitid etterforskning, og at amerikanske spesialstyrker drepte ham søndag og tok liket for å kunne bevise at han er død.

– Rettferdigheten har skjedd fyllest, sa Obama, og henvendt til de pårørende etter terrorangrepet 11. september 2001, sa han at han aldri hadde glemt dem.

Obama fortalte at han i august i fjor ble informert om at det fantes et nytt spor etter bin Laden, og at han i forrige uke ga ordre om en operasjon for å finne og drepe al-Qaida-lederen.

Obama understreket at Pakistan og pakistansk etterretning var behjelpelig med å finne bin Laden, og at han har ringt president Zardari.

Han sa at det var et væpnet sammenstøt da spesialstyrkene gikk til aksjon mot villaen i Abbottabad. Ingen amerikanere ble drept, og USA hadde vært svært nøye med at ikke sivile ble ofret under operasjonen.

JAKTET SIDEN 2001. USA har jaktet Osama bin Laden minst siden 2001.

Han advarte samtidig om at al-Qaida vil fortsette å angripe USA, og at USA vil fortsette å være på vakt.

I talen understreket Obama at USA ikke er i krig med islam.

– Bin Laden var ingen muslimsk leder. Han begikk massedrap på muslimer, sa han og la til at verden er et tryggere sted uten bin Laden.

Obamas forgjenger George W. Bush sendte Obama et telegram for å gratulere ham med en «monumental bedrift», og utenfor porten til Det hvite hus samlet hundrevis av jublende mennesker seg og sang patriotiske sanger.

Les flere saker på E24

Publisert: