- Eurosonen er inne i en ond sirkel

Sommerens finanskrise i eurosonen slår nå inn over realøkonomien.

GRÅTT OG TRIST: Et trafikklys lyser rødt ved en byggeplass i Wien hvor tykk tåke er i ferd med å legge seg.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Europeisk økonomi krymper og det er få lyspunkter når 2012 er i ferd med å ebbe ut.

Senest fredag morgen annonserte tyske Bundesbank at de foretar en kraftig nedjustering av vekstprognosen tysk økonomi for neste år.

Motoren i europeisk økonomi ventes nå å vokse med kun 0,4 prosent i 2013, ifølge Bundesbank.

Les også: Bundesbank kutter tysk vekstmål kraftig

Dette kommer på toppen av at den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag nedjusterte sine vekstanslag. ESB tror nå at eurosonens økonomi vil krympe med 0,5 prosent i år og 0,3 prosent i 2013.

Resesjon i 2013

Det er en kraftig nedjustering. De forrige anslagene fra ESB var at økonomien ville vokse med 0,5 prosent neste år.

- Eurosonen er inne i en ond sirkel hvor alle krefter trekker nedover, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun forklarer dels tilbakegangen med at de fleste regjeringene i Europa strammer inn på budsjettene. Men den effekten mener hun har vært ventet

- Det som virkelig overrasker er hvor mye turbulensen i finansmarkedene i sommer har slått inn i realøkonomien, sier hun.

Les også: - «Joggeraneren» har tatt en pause

Skyhøye renter

I sommer hadde flere europeiske stater rett og slett problemer med å skaffe seg lån. Spania var i juni nær ved å gi opp å få lån da rentene på spansk statsgjeld med ti års løpetid passerte syv prosent.

- Økonomien har forverret seg kraftig etter finanskrisen i sommer. Vi ser at nøkkeltall som for eksempel detaljhandelen synker kraftig. Det blir nok et vesentlig fall i europeisk økonomi i fjerde kvartal, sier hun.

- Det er en enda mer alvorlig situasjon for eurosonens økonomi enn vi trodde bare for et halvt år siden, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Kan få systemkrise

Sjeføkonomen Frank Jullum i Danske Bank frykter at den svake økonomiske utviklingen rammer reformprosessene i eurosonen.

- Stopper reformene i eurosonen går det mot en systemkrise, sier Jullum til E24.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank

Likevel er ikke Jullum like pessimistisk som sin kollega i DNB Markets.

- Det vi har sett de siste to årene er at politikerne leverer når de må. Ting beveger seg i riktig retning, selv om alle som sitter og forhandler har forskjellig agenda.

- Noen må ta tap

Jullum mener at det er uunngåelig at noen må tape penger på gresk gjeld, og at kampen nå handler om hvem som må ta tap. Det er ingen som har interesse av å bli sittende med svarteper.

- Når jeg sier at det går i riktig retning, så mener jeg at det går mot en bankunion. Det er nå ingen tvil om at dette vil bli utfallet. Spørsmålet er nå hvem som skal føre tilsyn med den, sier Jullum.

Sjeføkonomen er heller ikke enig i bildet som mange, spesielt i Tyskland har, om at grekerne ikke har gjort noen ting for å løse problemene.

- Det stemmer ikke. Hellas har gjort omfattende reformer og innstramminger. Grekerne sitter ikke stille og ser på, avslutter Jullum.

Les også

- ESBs kriseløsning kan skape avhengighet som narkotika- En ny dimensjon i Spanias finansielle kriseIMF-topp: - Det neste halvåret er kritiskSpania vil ha rentegaranti

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bundesbank kutter tysk vekstmål kraftig

  2. - Lenge til vi får vekst av betydning

  3. Advarer Europas sentralbank mot pengetrykking: – Europa kan lure seg selv

  4. - Dette fjerner tvilen om at Norges Bank lar renten ligge

  5. Tyskland gir Draghi hodepine