Krever fem svar fra Giske

Næringsminister Trond Giske må svare på fem spørsmål om Entra-saken fra en enstemmig kontrollkomité på Stortinget.

VIL VITE MER: Næringsminister Trond Giske måtte i mars møte til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Nå har Giske fått fem spørsmål fra den samme komiteen. Denne gangen er temaet Entra-saken.
Publisert: Publisert:

– Vi har formulert fem spørsmål som handler om prosessen fram til beslutningen om å ansette Rune Olsø som administrerende direktør i Entra. Siden det er selve ansettelsen av Olsø som utløser Giskes inhabilitet, er disse spørsmålene balansert opp mot dette punktet i prosessen, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Dermed kan komiteens spørsmål sendes til Giske, og ikke til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som ble utnevnt til settestatsråd for en inhabil Giske i et ekstraordinært statsråd tirsdag.

Les også: Entras styreleder hardt ut mot lekkasjer

Styret og direktør

Anundsen sier at komiteen innledningsvis spør om prosessen og styrets handlemåte fram til ansettelsen av Olsø.

– Dernest stiller vi spørsmål om forholdet mellom styreleder og administrerende direktør, og om statsråden på generelt grunnlag mener dette forholdet er viktig for statlige selskaper, sier Anundsen.

Olsø ble ansatt på et styremøte i Entra 26. september, mot stemmene til blant andre styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland.

Lederlønn

Komiteen tar også opp lederlønninger i statlige selskaper.

Ved ansettelsen av Olsø har blant andre lokale partifeller av den tidligere lederen av Trondheim Arbeiderparti reagert på at direktørlønningen skulle ligge rundt 4 millioner kroner.

VIL HA SVAR: Leder av Kontroll-og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (t.h.) sier komiteen blant annet ønsker svar på om Giske mener forholdet mellom en styreleder og en administrerende direktør er viktig.

– Komiteen stiller spørsmål til Giske om på hvilken måte han sørger for at styrene forholder seg til det tverrpolitiske ønsket om moderate lederlønninger i statlige selskaper. Vi følger også opp med et spørsmål om hvorvidt styrer som ikke er i stand til å følge oppfordringen om moderasjon, er i stand til å styre eller om det bør ha konsekvenser, sier Anundsen.

Kompetanse

Ved ansettelsen av Olsø gikk tre av de sju i styret imot. Det er i ettertid reist spørsmål om deler av styret var inhabile ved ansettelsen, og Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier til NTB tirsdag at han venter utskiftninger i Entra-styret.

Kontrollkomiteen berører også dette punktet ved å stille et generelt spørsmål om kompetanse:

– Vårt femte spørsmål er hvordan statsråden forsikrer seg om at styrene han oppretter har den rette kompetansen, sier Anundsen.

Komiteen har ikke satt noen tidsfrist for når de forventer svar, men Anundsen sier at de er vant til at statsrådene svarer relativt raskt.

Les også:

Høyre om Entra-saken: - Må skifte ut styret

Jens avviser Entra-kritikk:- Det er nå situasjonen har oppstått

Solhjell går inn for Giske i Entra-saken

Publisert:
Gå til e24.no