Giske: Ap kan regjere alene

Arbeiderpartiet må forberede seg på at et borgerlig regjeringssamarbeid kan bryte sammen og at partiet derfor må stå klar til å overta makten, mener Trond Giske.

MÅ VÆRE KLARE: Trond Giske mener at Arbeiderpartiet bør være forberedt på at de borgerlige ikke blir enige, og at partiet må steppe inn. Her fra en tidligere anledning, foran Oslo Børs.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Nærings- og handelsminister Giske trekker linjene tilbake til Gro-perioden.

– Hvis det blir et borgerlig flertall, har det en lei tendens til å bryte sammen. Det så vi både i 1996 og i 2000. Da kan det ikke utelukkes en Gro-situasjon slik vi hadde det etter 1986. I ni av de 10 årene Gro Harlem Brundtland var statsminister, var det et borgerlig flertall i Stortinget. Men det var ikke styringsdyktig, sier Giske til Stavanger Aftenblad.

Ap vil imidlertid ikke automatisk stå klart til å overta styringen av landet, mener han.

– Det vil være avhengig av den parlamentariske situasjonen i Stortinget og av Arbeiderpartiets størrelse. Vi må være store for å ta et slikt ansvar i mindretall. I 1986 hadde vår regjering en klar støtte i Stortinget. Hvis Venstre og KrF fortsatt vil tviholde på Frp, kan vi vanskelig overta styringen av landet, sier Giske.

Han mener samtidig det er rart at KrF og Venstre vil samarbeide med Frp.

– Jeg kan ikke skjønne at KrF og Venstre kan slippe Frp inn i regjeringskontorene. De to fremstår som Frps rake motsetninger i helt sentrale politiske spørsmål. Det er da heller ikke lenge siden det var totalt uaktuelt for begge å samarbeide med Frp, sier Giske.

Han legger til at Høyre-leder Erna Solberg for fire år siden sa at det ville være uansvarlig å regjere sammen med Frp.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Med Ap kan man aldri ta noe for gitt når det gjelder å gå av

  2. Ny måling gir rødgrønt flertall

  3. Historisk svakt for Ap – så vidt over 20-tallet i ny meningsmåling

  4. Betalt innhold

    Kan åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten

  5. Høyre mest tilbakepå ny meningsmåling