Mexico og Brasil kniver om sjefsjobben i WTO

Hvilket land skal fornye Verdens handelsorganisasjon?

TETT KAMP: Brasils WTO-ambassadør, Roberto Azevedo (til høyre) og tidligere handelsminsiter i Mexico, Herminio Blanco, kjemper om toppjobben i Verdens handelsorganisasjon.
Publisert: Publisert:

WTO, Verdens handelsorgansiasjon, trenger desperat en ny og sterk ledelse. Den såkalte Doha-runden, der handelsregimet i verden skulle fornyes på en utviklingsvennlig måte, pågikk i over ti år før man innså at man ikke kom til å bli enige.

Nå står et nytt toppmøte for tur - på Bali til høsten. Kommentatorer mener det er nødvendig hvis WTO skal fortsette å ha relevans, at den nye ledelsen staker ut en kurs som medlemmene er rede til å si ja til.

Om det blir Mexicos tidligere handelsminister Hermino Blanco eller Brasils WTO-ambassadør Roberto Azevedo som tar på seg jobben, blir klart i disse dager.

LES OGSÅ: Ni har søkt om å bli WTO-sjef

Ifølge Financial Times pågår det akkurat nå intens lobbyvirksomhet fra begge parter om å sikre seg stemmer.

I WTO er det kotyme å ta sikte på enstemmighet - noe som nettopp ble en klamp om foten under de mislykkede Doha-forhandlingene. Der sto fattige mot rike land hardt mot hverandre. Førstnevnte krevde tilgang til de rike landenes markeder med sine jordbruksprodukter, noe de ikke fikk.

Sistnevnte ville likevel eksportere sine tjenester og teknologiske produkter, og ble forulempet over at de fattige sa nei.

Den nåværende lederen, Pascal Lamy, kommer fra Frankrike og er dermed en representant for de rike landene, der proteksjonistiske tiltak har økt i styrke gjennom finanskrisen.

LES OGSÅ: Kriserammet EU håper på drahjelp fra Latin-Amerika

Azevedo og Brasil skal ifølge FT ha bred støtte blant mange utviklingsland. USA spås å gi sin stemme til nabolandet Mexico og Blanco.

Førstnevnte er en «innsider» som kjenner WTOs organisasjon og vet hvordan ting fungerer i Geneve. Sistnevnte kommer utenifra - og kan kanskje røske opp i stillstanden som har vart i mange år.

Tirsdag er det opp til de 159 medlemsdelegasjonene å avgi sin stemme.

Publisert: