IMF-økonom sier opp i protest

En sentral økonom i Det internasjonale pengefondet (IMF) sier opp og retter skarp kritikk mot pengefondets innsats i forbindelse med finanskrisen og gjeldskrisen i eurosonen.

MISTER ANSATT: Divisjonssjef Peter Doyle slutter i protest fordi han mener IMF har sviktet i sin rolle under finanskrisen og gjeldskrisen i Europa. Her er IMF-sjef Christine Lagarde under en pressekonferranse i Beijing.

PETER PARKS
Publisert:

I et brev til IMFs styre datert 18. juni sier Peter Doyle opp jobben som divisjonssjef for Sverige, Danmark og Israel i IMFs Europa-avdeling.

Han retter samtidig skarp kritikk mot at IMF ikke sendte ut advarsler i tide verken i forbindelse med finanskrisen i 2007-2009 eller krisen i eurosonen.

Han mener at IMF sviktet og at fondet under eurokrisen har vært preget av å ha kommet med løsninger i siste liten for å redde eurosonen fra sammenbrudd.

Slagside?

Andre kilder i IMF, som ikke vil navngis, sier til Reuters at det er bekymring for at IMF strekker seg for langt i sin iver etter å låne ut penger til kriserammede europeiske land, og at fondet ikke utøver den samme uavhengige stillingen som det normalt har overfor land i andre verdensdeler.

LES OGSÅ: IMFs krisefond passerer 2.700 milliarder kroner

Doyle har arbeidet for IMF i 20 år. I brevet skriver han også at valgene av IMF-ledere det siste tiåret har vært «helt åpenbart katastrofale».

IMF ledes i dag av franske Christine Lagarde, som avløste den nå skandaleomsuste Dominique Strauss-Kahn, også han franskmann.

Europeisk leder

Tradisjonelt har lederen for IMF vært hentet fra et europeisk land, mens lederen for Verdensbanken har vært amerikansk. Andre land, som India, Brasil og Kina, har i stadig større grad stilt spørsmål ved måten lederne blir rekruttert på.

Doyle mener at valget av ledere mangler legitimitet, og om Lagarde skriver han:

«Selv den nåværende lederen er besudlet, ettersom verken hennes kjønn, integritet eller stil og styrke kan dekke over for den grunnleggende illegitimiteten ved utvelgelsesprosessen», heter det i Doyles oppsigelsesbrev.

LES OGSÅ: