Republikanerne i Huset vil vedta egen gjeldstakplan

Det hvite hus avviser en plan fra republikanerne i Representantenes hus om å gjenåpne de føderale myndighetene og heve gjeldstaket i USA.

SNART GÅR FRISTEN UT: Forhandlingene fortsetter i Kongressen for å bli enige om en avtale om USAs gjeldstak innen fristen går ut torsdag.
Publisert:

Forslaget, blir avvist av demokratene, som gjentar budskapet om at de ikke vil la republikanerne holde nasjonen som gissel for å få gjennom sin politikk.

– Dessverre gjør dette siste forslaget fra republikanerne i Huset nettopp det. Det er et partipolitisk forsøk på å blidgjøre en liten gruppe med Tea Party-republikanere – den samme gruppen som forårsaket denne nedstengningen i utgangspunktet, sier talskvinnen Amy Brundage.

Helsereform

Planen ligner på det forslaget som nå blir utarbeidet i forhandlinger mellom republikanere og demokrater i Senatet, men det er to viktige forskjeller.

Republikanerne krever nemlig at president Obama må utsette en ny skatt på medisinsk utstyr med to år. Skatten skulle bidra til å finansiere Obamas helsereform, ofte kalt «Obamacare».

Republikanerne krever også at presidenten, regjeringsmedlemmer og medlemmer av Kongressen tegner helseforsikring gjennom den nye helsereformen.

Planen vil bety at et nytt midlertidig budsjett blir vedtatt. Det skal vare fram til 15. januar, mens økningen i gjeldstaket vil vare fram til 7. februar.

Tiden løper ut

Fristen for å heve USAs gjeldstak går ut torsdag. Senatet nærmer seg enighet, men for at et forslag skal bli vedtatt må det også godkjennes av Representantenes hus, som kontrolleres av republikanerne. For at det skal tre i kraft, må et lovvedtak deretter godkjennes av presidenten.

Harry Reid, leder for Demokratene i Senatet, sier det er gjort store framskritt i budsjettforhandlingene der.

– Det er produktive forhandlinger med den republikanske lederen. Jeg er sikker på at vi vil bli enige denne uken, i tide til å avverge en katastrofal misligholdelse av nasjonens regninger, sa Reid tirsdag ettermiddag.

LES OGSÅ:

Publisert: