EU-land vil stanse aksjespekulasjon
Flere europeiske land forbyr shortsalg av en rekke finansaksjer for å hindre skadelig aksjespekulasjon. Meglere tror ikke det vil løse Europas problemer.
Både Frankrike, Spania, Italia og Belgia forbyr shortsalg for å hindre at det spres falske rykter som kan gi rask gevinst på aksjespekulasjon. Tyskland ber samtidig om at praksisen forbys over hele Europa.
– Det er den eneste overbevisende måten å takle destruktiv spekulasjon på, sier en talsmann for det tyske finansdepartementet.
Men Tyskland får ikke med seg britene. De ga allerede fredag beskjed om at de ikke har noen planer om å innføre et slikt forbud.
Tiltaket, som skal vare et par uker, er et forsøk på å stabilisere kursen på bankaksjer, som de siste dagene har svingt kraftig. Men meglere tviler på virkningen. Flere tror at de underliggende problemene i Europa og USA er for store til at en slik regulering vil være nok til å stanse nedgangen.
Dårlige tall
Ferske tall bekrefter at flere euroland sliter økonomisk. Blant annet er den greske økonomien 6,9 prosent mindre i andre kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Den økonomiske nedgangen vil gjøre det enda vanskeligere for Hellas å betjene sin enorme statsgjeld.
Fredag opplyste også Eurostat at industriproduksjonen i de 17 eurolandene falt med 0,7 prosent fra mai til juni. Fallet var vesentlig i Frankrike og Tyskland og større enn ventet, ifølge analytikere.
I Frankrike viste tall fra andre kvartal at veksten i økonomien har stagnert, fortrinnsvis på grunn av folks labre forbruk. Det er dårlig nytt for president Nicolas Sarkozy som har basert sin økonomiske politikk på at BNP vil vokse med 2 prosent i år.
Børsoppgang
Likevel gikk aksjekursene sterkt opp på Europas børser. Londons FTSE-index endte med en oppgang på 3,04 prosent, DAX i Frankfurt med 3,45 prosent og CAC 40 i Paris med 4,02.
Indeksene på New York-børsene lå også an til en oppgang fredag.
Oppgangen i Europa gjaldt særlig bankene, noe som ble satt i sammenheng med shortsalg-forbudet som skulle tre i kraft samme dag.
Shortsalg, også kjent som blankosalg, blir brukt av meglere når man tror at aksjekursen skal falle.
Denne uken falt aksjene i flere store banker drastisk på grunn av rykter som senere ble tilbakevist. Verst gikk det utover den franske storbanken Société Générale som opplevde et kursfall på 15 prosent i løpet av en dag.
Kursfallet har også ført til at rentene som bankene må betale for å låne penger av hverandre, har gått opp.
– Misbruk
– Shortsalg kan være en legitim handelsstrategi. Men i kombinasjon med å spre falske rykter i markedene, er dette åpenbart misbruk, heter det i en uttalelse fra EMSA, en av EUs tilsynsmyndigheter for regulering av finansmarkedene.
Myndighetene i Frankrike og Spania forbyr shortsalg av henholdsvis 11 og 16 finansaksjer for en periode på 15 dager. Belgia innfører samme type forbud for 4 aksjer på ubestemt tid, mens de italienske begrensningene skal vare i 15 dager.
Enkelte økonomer er skeptiske til begrensningene og tviler på om de vil fungere slik politikerne ønsker.
– Dette er en av de tingene som politikere griper til når de ikke har flere verktøy igjen i arsenalet. Det er et slags siste forsøk på å gjøre noe. Alt de oppnår, er å sparke sand i ørene på markedet og signalisere til hele verden at de ikke har peiling på hva som foregår, hevder James Angel, som forsker på regulering av finansmarkeder ved McDonough School of Business i Washington DC.
Også under finanskrisen i 2008 forsøkte flere land å begrense aksjespekulasjon ved å slå ned på shortsalg, men tiltakene kunne ikke hindre at nedgangen fortsatte.