EU på tiggerferd til Beijing

EU ber til Kina om bidrag til krisefondet EFSF, noe ikke alle europeiske politikere er like begeistret for.

FRIERFERD: Fra venstre; Olli Rehn, Jean-Claude Juncker, Jean-Claude Trichet and Klaus Regling. Sistenevte besøker Beijing fredag i håp om å få kina til å investere i EFSF.
Publisert: Publisert:

Bare timer etter at EUs toppledere hadde kommet fram til sine dyre løsninger på krisen i eurosonen, snakket den franske presidenten Nicolas Sarkozy med sin kinesiske kollega Hu Jintao.

De to ble enige om å samarbeide tett for å sikre at G20 kan gi et avgjørende bidrag for å sikre vekst og global stabilitet, opplyste Sarkozys kontor til nyhetsbyrået Bloomberg.

Flyr til Beijing

EUs plan er å øke midlene som er tilgjengelige gjennom EFSF, det midlertidige krisefondet, til over 1.000 milliarder euro. Kina og andre økonomier i vekst, slik som Brasil, kan bli bedt om å kjøpe obligasjoner for å støtte fondet.

Sjefen for EFSF, Klaus Regling, besøker Beijing fredag. Han skal også besøke Japan, hvor regjeringen alt har signalisert at de er beredt til å hjelpe.

Kina har ikke offentlig svart på forespørselen om hjelp, men to diplomater sier til det franske nyhetsbyrået AFP at Kina «er med».

EU må gi forsikringer om at Kinas investeringer er trygge, sier Wang Hua, en tjenestemann i internasjonal avdeling under Kommunistpartiets sentralkomité, til statlige kinesiske medier.

Kina-skepsis

Flere europeiske politikere er lite begeistret for å ta i mot hjelp fra Kina.

Lederen for De grønne i EU-parlamentet sier det er farlig og et feilgrep som kan få negative sosiale og miljømessige konsekvenser.

– Tror du kineserne vil gi deg penger bare for å være grei? spør han.

Også Sarkozys sosialistiske motkandidat ved presidentvalget neste år, François Hollande, luftet en tilsvarende skepsis.

Også Brasil og Russland har antydet at de vil gjøre investeringer for å støtte opp under redningsplanen for eurosonen. Spørsmålet vil stå på dagsorden når G20-landene møtes neste uke.

Støtten kan bli gitt gjennom Det internasjonale pengefondet IMF, noe som vil styrke de framvoksende økonomienes innflytelse i fondet.

LES OGSÅ:

Publisert: