Jensen støtter Dæhlie om formuesskatten: – Nok av dem som elsker å kritisere

Frp-leder og finansminister Siv Jensen støtter næringslivsprofil Bjørn Dæhlies oppgjør med den norske formuesskatten.

GIR DÆHLI RYGGDEKNING: Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerte det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag, og lot pressen samtidig få vite hva hun tenker om Bjørn Dæhlies kritikk av formuesskatten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

– Jeg har registrert den diskusjonen. Jeg tror han som så mange andre næringsdrivende opplever den som urimelig, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen til DN.

Forretningsmann og tidligere langrennsstjerne Bjørn Dæhlie (49) kritiserte den norske formuesskatten under et frokostmøte i regi av Civita i forrige uke, som VG først omtalte.

Dæhlie: – Vite at jeg skal betale 10.000 kroner dagen

– Hvis bedriften din begynner å få en verdi, så får du formuesskatten som en slags medalje til slutt, sa Dæhlie under møtet, ifølge VG.

Dæhlie, som understreket at han betaler all annen skatt med glede, opplyste at han betaler tre millioner kroner i formuesskatt hvert år.

– Det er en uforståelig ting for meg at jeg må stå opp om morgenen og vite at jeg skal betale 10.000 kroner den dagen i formuesskatt.

Les også:
Bjørn Dæhlie har tjent nesten 400 millioner siden 2006

Formuesskatten er innrettet sånn at privatpersoner med nettoformue (ligningsverdier minus gjeld) over 1,48 millioner må betale 0,85 prosent av formuen i skatt til stat og kommune hvert år.

Skatten er uavhengig om man faktisk har hatt inntekt eller ikke det aktuelle året, og er den samme enten bedriften man eier går i pluss eller minus det aktuelle året.

Regjeringen har imidlertid innført en ordning med effekt fra skatteåret 2016 som gjør at eiere av bedrifter som går med underskudd kan få utsatt formuesskatten, under visse vilkår.

Sivs sparker til kritikerne

Jensen lover at Frp vil fortsette kampen mot formuesskatten. På DNs spørsmål om kritikken mot Dæhlie er urimelig, svarer Jensen med et spark til kritikerne:

– Det er nok av dem som elsker å kritisere dem som mener at formuesskatten er urimelig. Jeg mener de heller må begynne å forklare hvorfor de mener det er greit at det er bedre rammevilkår for utlendinger som vil drive bedrift i Norge enn nordmenn som vil drive bedrift i Norge.

Dæhlie ble kritisert blant annet i sosiale medier for oppgjøret med formuesskatten, hvor flere pekte på at han har 350 millioner i formue han kan ta skatteutgiften fra.

Civita-leder Kristin Clemet uttalte til TV2 at det er et demokratisk problem at utspill om formuesskatten blir møtt med latterliggjøring.

– Forstår de som kommenterer dette, at dette ikke er penger han har under hodeputen, men at det er verdier i bedriftene han eier og eventuelt driver? Det han er imot er jo formuesskatt på såkalt arbeidende kapital, det vil si penger som gjerne skulle blitt brukt til videre investering i bedriftene, forklarer Clemet overfor TV2.

Les også

Dæhlie raser mot formuesskatten: – Uforståelig for meg

Les også

Folk flest avspist med skattesmuler

Les også

NHH-professor lite imponert over Høyres skattevedtak