Yellen varsler renteheving i løpet av året

Janet Yellen var ikke i slag da hun talte til amerikanske studenter. Men Fed-sjefen mener at amerikansk økonomi er svært solid.

IKKE I FORM: Sentralbanksjef Janet Yellen skal ha følt seg dehydrert under en tale ved University of Massachusetts og fikk som en forholdsregel medisinsk tilsyn i etterkant.
Publisert: Publisert:

Under talen natt til fredag norsk tid på University of Massachusetts sa Yellen at hun venter seg en renteheving senere i år og at hun tror at inflasjonen vil komme tilbake til et nivå på over to prosent de neste årene.

– De fleste FOMC-medlemmene (FOMC – Federal Reseves pengepolitiske komité journ.anm.), inkludert meg selv, venter nå en første økning i renten senere i år, deretter fulgt av en gradvis tilstramming, sa Yellen ifølge Marketwatch.

Yellen sa også at tegn til svak vekst utenfor USA ikke vil bli et stort nok problem til å ha vesentlig påvirkning på pengepolitikken.

Det gjenstår nå to rentemøter i Fed i år: 27.–28. oktober og 15.–16. desember. Etter oktober-møtet vil det ikke være noen pressekonferanse, og der vil det heller ikke legges frem nye økonomiske anslag. Derfor tror de fleste at en eventuell renteheving først vil komme på desembermøtet.

Den amerikanske styringsrenten har nå vært uendret på 0,00-0,25 prosent siden desember 2008. Ulikt Norge har man i USA et styringsrenteintervall.

– Økonomien er solid

Yellen var samtidig positiv til de økonomiske utsiktene for USA.

– Utsiktene for den amerikanske økonomien fremstår som generelt solide. Den månedlige sysselsettingsveksten har i snitt vært på nær 210.000 siden starten av året. Jeg og mine kolleger tror, basert på våre siste anslag, at dette mønsteret vil fortsette og at forholdene i arbeidsmarkedet vil bedre seg ytterligere når vi går inn i 2016, sa Yellen.

Apropos sterk utvikling: Fredag legges de endelige BNP-tallene for andre kvartal frem. De foreløpige tallene viste en BNP-vekst på svært sterke 3,7 prosent i andre kvartal, og konsensusforventningen er at de endelige tallene vil vise det samme.

Dollaren steg for øvrig etter at talen, noe som tyder på at markedet tolket talen noe haukete med tanke på rentesettingen.

Måtte ha medisinsk tilsyn

Yellen hadde for øvrig ingen god dag. Mot slutten av talen vaklet hun, og hun måtte ta seg en lengre pause før hun avsluttet. Da hun forlot scenen, fikk hun tilsyn av medisinsk personell.

– Yellen følte seg dehydrert mot slutten av en lang tale under kraftig lyssetting. Som en forholdsregel fikk hun tilsyn av medisinsk personell. Hun følte seg bra etterpå og har fortsatt med sin timeplan torsdag kveld, uttalte en talsmann for Fed.

Les også

Sjeføkonom: - Viktig at Fed ikke følte seg presset til å heve

Les også

Yellen lar renten ligge

Les også

– Aksjemarkedene er ikke forberedt

Publisert: