Bygger nytt vikingtidsmuseum

Et nytt vikingtidsmuseum skal bygges på Bygdøy, opplyser kunnskapsministeren. En åpen arkitektkonkurranse skal lyses ut og vinneren kåres i mars 2016.

BYGGER NYTT: Dagens vikingskipshus på Bygdøy. Regjeringen har vedtatt å utlyse en arkitektkonkurranse for et nytt museumsanlegg på det samme området.

Tor Erik Schrøder
  • NTB
Publisert:

Det nye museet vil bli på 13.000 kvadratmeter og skal som dagens ligge på Bygdøy. Bygging vil først starte etter forprosjektet, som skal være ferdig høsten 2017.

– Visjonen for et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy er å skape et globalt ledende senter for formidling av kunnskap om vikingtiden. Jeg håper at både norske og utenlandske arkitektfirmaer kaster seg over denne muligheten til å finne den beste løsningen for verdens viktigste vikingsamling, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Dagens vikingskipsmuseum tok imot Oserbergskipet i 1926, men fløyene til Gokstadskipet og Tuneskipet var ferdig først i 1957.

Det har lenge vært påpekt at vikingskipshuset ikke har vært i god nok forfatning til å ta vare på kulturskattene fra vikingtiden. I 2006 gikk styret ved museet inn for å støtte planene om et nytt hus i Bjørvika. Disse planene ble skrinlagt i 2012, da det ble slått fast at vikingskipene ikke ville tåle en flytting fra Bygdøy.

Det er Statsbygg som skal utlyse arkitektkonkurransen. Hele anlegget, inkludert nybygget vil med sine 13.000 kvadratmeter bli tre ganger større enn dagens museum, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Les også

– Hard landing i Kina vil utsette renteoppgang

Les også

Nordea mener DU kan dempe norsk nedtur

Les også

Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. AF Gruppen med kontrakt på nytt Nasjonalmuseum

  2. Selger bolig til seg selv - og setter rekord

  3. Byggingen av Munch-museet har startet

  4. Annonsørinnhold

  5. Christen Sveaas blar opp 200 millioner for nytt kunstbygg

  6. Betalt innhold

    Kværner utvider verft for 350 millioner