Norske nøkkeltall

Analytikere venter sterk mai-vekst for norsk økonomi

Etter to måneder med kraftig BNP-nedgang i fastlandsøkonomien, tror analytikere at veksten i norsk økonomi skyter fart oppover igjen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen tror neste ukes BNP-tall vil vise en bedring på mellom tre og fire prosent.
  • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Onsdag neste uke legger Statistisk sentralbyrå frem tall for hvordan den økonomiske utviklingen i fastlands-Norge har gått i mai.

I mai begynte regjeringen å løsne på coronarestriksjonene, og nå venter Nordea-analytikerne Kjetil Olsen og Dane Cekov at effektene vil gi kraftig innhenting i norsk økonomi.

– Økonomiske indikatorer antyder at aktiviteten har steget siden slutten av april. Vi vet at arbeidsledigheten falt kraftig i mai, og Nordeas korttransaksjonsdata viser at privat forbruk gikk tilbake til normale nivåer i løpet av mai, skriver de i en rapport fredag.

– Derfor venter vi en nokså sterk innhenting i fastlands-BNP i mai, med rundt tre til fire prosent vekst, skriver Olsen og Cekov.

Les også

«Månedens viktigste tall» slår forventningene

Analytikerene legger seg dermed på linje med Norges Bank, som venter 3,5 prosent vekst. DNB Markets er hakket mer optimistisk, og venter en månedsvekst på 4 prosent i juni.

– Gitt den høye usikkerheten rundt all statistikk i disse dager, vil det ta større enn normalt avvik fra forventningene for at det skal være signifikant i vårt syn, men et tall over fire prosent ville være en positiv overraskelse, skriver Nordea-analytikerne i rapporten.

Les også

Norsk PMI øker i juni: Men bunnen er fortsatt ikke nådd

Les også

Nav: Arbeidsledigheten fortsetter å falle

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske nøkkeltall
  2. Aksjelive
  3. Kjetil Olsen

Flere artikler

  1. Økonom venter «historisk tilbakeslag» for norsk økonomi

  2. Dette skjer denne uken: Første «coronaresultater» fra selskaper på Oslo Børs

  3. Større nedtur i norsk økonomi enn tidligere prognoser

  4. Opphentingen i økonomien bremset i juli

  5. Veksten i økonomien dabber litt av i juli