Dette skjer denne uken: Boligpriser og oljepakke

Her hjemme kommer boligstatistikk for mai og krisepakke til oljenæringen denne uken. I tillegg kommer «månedens viktigste tall» fra USA.

Seniorøkonom venter boligprisutviklingen i mai blir flat.
Publisert: Publisert:

Coronaviruset vil trolig være prominent i nyhetsbildet også denne uken.

– Denne uken blir fremdeles utsikter til gjenåpning av økonomiene er drivende for markedsutviklingen, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management.

Verden over fortsetter de gradvise gjenåpningene etter at samfunnet i større eller mindre grad har vært stengt i mer enn to måneder.

Boligpriser i mai

Torsdag legger Eiendom Norge frem boligstatistikk for mai. I april steg boligprisene nominelt 0,5 prosent, mens de sesongkorrigerte prisene viste et fall på 0,2 prosent.

Prognosesenterets seniorøkonom Kjell Senneset tror den nominelle prisutviklingen maksimalt kommer til å bevege seg halvannet prosent i pluss eller minus.

– Det blir nok ikke noe kraftig boligprisfall denne gangen heller, sier Senneset.

Han får støtte fra Bruce.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management tror Norges Banks rentekutt til rekordlave null prosent vil kunne gi flat eller litt positiv prisutvikling for mai.

– Boligmarkedet har gått overraskende bra gitt det som har skjedd med coronasituasjonen. Vi regner med å se en flat utvikling, om ikke noe opp. Rentekuttene ser ut til å virke mest, mens uroen for smittesituasjonen og arbeidsmarkedet ser ikke ut til å bekymre boligmarkedet, sier Bruce.

Senneset i Prognosesenteret sier flere boligkjøpere flokker til boligmarkedet etter Norges Bank i mai kuttet styringsrenten til rekordlave 0 prosent.

Les også

Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

Prognosesenterets seniorøkonom Kjell Senneset tror ikke på store overraskelser på mai-statistikken for norske boligpriser.

– Positive meldinger tikker stadig inn fra eiendomsmeglere, og vi ser flere som går fra nyboligmarkedet til bruktmarkedet. I tillegg kan det være mange potensielle boligkjøpere som ikke har hoppet ned fra gjerdet ennå. Med de store rentekuttene de siste månedene kan flere av dem ha tatt steget inn i markedet, sier Senneset.

Oljeskattepakke

Den siste tiden har en krisepakke til oljenæringen blitt forhandlet om på Stortinget.

Coronakrisen og oljeprisfallet har ført til at oljeselskaper strammer inn på investeringer. For å kunne sikre at man likevel kan gi grønt lys til store prosjekter som allerede var under planlegging før krisen, har oljenæringen og regjeringen kommet med hver sin «oljeskattepakke»

Det er foreslått to pakker – en fra oljenæringen, LO og NHO, og en fra regjeringen. Begge pakkene vil føre til at oljenæringen betaler mindre skatt nå og mer i fremtiden.

– Oljepakken kan få innvirkning på investeringsbildet fremover, men blir neppe noen markedsdriver, sier Bruce.

Finanskomiteen på Stortinget har frist til torsdag med å avgi innstilling i saken om en krisepakke for oljenæringen.

Les også

Kampen om oljeskatten: Oljenæringen og tillitsvalgte barker sammen mot miljøbevegelsen og regjeringen

Pressekonferanse i ESB

Torsdag holder den europeiske sentralbanken (ESB) pressekonferanse om pengepolitikken fremover.

– ESB har siden coronautbruddet hatt et støttekjøpsprogram med formål om blant annet å få ned rentene på italiensk, gresk og spansk statsgjeld. Det er ventet at støttekjøpsprogrammet trappes opp, sier Bruce.

ESB-sjef Christine Lagarde holder pressekonferanse torsdag.

Støttekjøpsprogrammet har blitt kritisert for å forskjellsbehandle økonomiene i eurosonen.

– På pressekonferansen kommer det trolig spørsmål om det. Diskusjonen rundt forskjellsbehandling kan forstyrre fokuset i eurosonen fremover. ESB må ha alle landene med seg, og de hardest rammede landene er avhengig av hjelp fra de sterkere stilte landene, sier Bruce.

Amerikansk arbeidsledighet og nøkkeltall

Onsdag legges ISM-nøkkeltallet for aktiviteten i amerikansk tjenestesektor frem.

Torsdag kommer arbeidsledighetstallet «jobless claims» fra USA, mens fredag kommer arbeidsledighetstallet «nonfarm payrolls», ofte omtalt som «månedens viktigste tall».

Nonfarm payrolls er et nøkkeltall som viser hvor mange nye jobber som ble skapt i den amerikanske økonomien – utenfor landbruket – måneden i forveien. Eller hvor mange jobber som forsvant.

– Tallene for mai kommer på fredag, og siden økonomien i USA var mer stengt og rammet i mai vil tallet falle videre. Det er for så vidt gammelt nytt. Vi vet vi har hatt en dårlig periode, men nå som gjenåpningene trappes opp blir det spennende om folk kommer tilbake til jobb, sier Bruce i Nordea.

Rekordhøye 20,5 millioner jobber gikk tapt utenfor landbruket i USA i april.

Konsensus blant makroanalytikere er ifølge DNB Markets en nedgang på 8 millioner jobber i mai, mens meglerhuset selv venter at 10 millioner jobber gikk tapt.

Les på E24+

Dette må du vite om «månedens viktigste tall»

Les også

Brutalt amerikansk jobbtap i april

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om