Historisk kronekjøp styrker kronen

Norges Bank skal kjøpe kroner for 250 millioner kroner hver dag i oktober.

STORE VALUTAKJØP: Norges Bank skal kjøpe norske kroner for 250 millioner kroner hver dag i oktober.
Publisert:

Bakgrunnen for det historiske kronekjøpet er å finansiere statens løpende utgifter i kroner, mens en betydelig del av inntektene er i dollar.

Det er deler av disse inntektene som nå veksles om til kroner gjennom de daglige valutatransaksjonene.

Det er første gang dette skjer, bekrefter Norges Bank overfor E24.

(Se faktaboks i bunnen av saken for en dypere forklaring på det som skjer).

Norges Bank har i tidligere tider kjøpt kroner for å forsvare kronekursen, men dette har ikke skjedd siden omleggingen av valutapolitikken på 1990-tallet.

- Ikke overrasket

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB er ikke overrasket over kronekjøpene og sier at det virker støttende for markedet.

- 250 millioner per dag er i seg selv ikke tilstrekkelig stort til at det vil få direkte effekt på kronen, men det er selvsagt et positivt signal at Norges Bank er på kjøpersiden. Vi ser allerede at markedet tolker det positivt, sier hun til E24.

Kronen styrker seg betraktelig på meldingen, rundt fire øre mot euroen, det britiske pundet falt tilbake 6 øre til 10,41 kroner.

Dollaren falt fra 6,44 kroner til 6,41 kroner i etterkant av nyheten.

Svenskekronen svekket seg rundt et halvt øre.

E24 BØRS: Sjekk valutakursene her

Blomgren mener nå at man kan teste nivået 8,10 for forholdet mellom euro og kroner innen kort tid, tilsvarende Norges Banks prognose, og at man på kort sikt kan komme til å se nivåer mellom 8,0 og 8,20.

- Mer enn ventet

- Vi har over noe tid ventet at Norges Bank vil starte å kjøpe kroner for å finansiere det oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Når har tiden kommet, skriver Mange Østnor i DNB Markets.

Ifølge DNB kan Norges Bank bli nødt til å kjøpe så mye som 11 milliarder kroner i år. Volumet på 250 millioner kroner per dag er imidlertid høyere enn hva DNB hadde ventet seg.

- Det kan indikere at det kan bli revisjoner i budsjettet neste uke, enten fra lavere inntekter eller et forbruk som er høyere enn forventet.

LES OGSÅ:

Publisert: