– Presset på Fed til å levere rentekutt øker

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov mener fredagens svake jobbtall øker sjansen for at den amerikanske sentralbanken kutter renten i år.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Foto: John Thomas Aarø
Publisert:,

Det ble skapt 75.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mai, mens det var ventet 180.000 stykker, ifølge ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er andre gang på fire måneder at tallet kommer inn under 100.000 nye jobber.

– Dette var svakere enn det markedet var forberedt på, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han viser til at det på forhånd også allerede var ventet svake tall, da de såkalte ADP-tallene for mai var langt unna forventningene.

Også den amerikanske lønnsveksten slakket av i mai på årsbasis.

– Forsterker forventningene til rentekutt

Hov mener de ferske jobbtallene øker presset på den amerikanske sentralbanken (Fed) til å kutte styringsrenten i år.

Han peker på at et nervøst marked som frykter for vekstutsiktene i kjølvannet av handelskrig-eskaleringen allerede priser inn flere.

Nylig ble det kjent at Fed åpner for rentekutt allerede i juli dersom det går mot en økonomisk nedtur, men at de måtte se at nøkkeltallene ble svakere først, fremhever Hov.

– Det forsterker de forventningene når det allerede nå kommer inn harde tall som er så svake. Presset på Fed til å levere rentekutt øker, sier han.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid falt under 2,06 prosent etter tallslippet. Det er det laveste nivået siden september 2017, ifølge CNBC.

– Lønnsveksten er mer enn høy nok

Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke enig.

–Jeg vil si at veksten er om lag på trenden de siste årene, og at dagens tall normalt sett ikke vil utløse noen rentekutt fra Fed. I tillegg er lønnsveksten på over tre prosent, som er mer enn høyt nok, sier Andreassen.

Han sier at det er konflikten mellom USA og Kina som drar arbeidstallene nedover.

– Handelskrigen er trøblete også for amerikanske bedrifter, og industrien er mindre optimistisk enn de har vært. I tillegg er stimulansen fra finanspolitikken mindre enn i fjor. I verste fall har sysselsettingsraten flatet litt ut, men de har tross alt steget inntil nå. Jeg er forbeholden til å si at utviklingen har tippet over, legger han til.

Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet kommer mens investorer bekymrer seg for en potensiell brems i den globale økonomien, mens USA fortsetter å ha spente forhold til handelspartnerne Kina og Mexico.