Flere meglerhus venter renteheving allerede i år

Både Nordea Markets, Danske Bank og Swedbank øyner muligheten for at Norges Bank kan heve renten i løpet av året.

Norges Bank har tidligere signalisert en renteheving i starten av 2022, men flere analytikere tror at vaksineutrullingen vil fremskynde grepet.

Olav Olsen
  • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Ved forrige rentemøte i desember signaliserte Norges Bank at de sannsynligvis vil heve styringsrenten i første halvdel av 2022.

Samtidig har flere land begynt utrullingen av coronavaksinen, noe som gjør at noen meglerhus øyner et håp om normalisering.

Det får flere til å spå at rentehevingen kan komme tidligere.

Blant dem er Nordea Markets, som tror at rentehevingen kan komme i desember.

Les også

Norges Bank fremskynder renteheving: – Mer offensiv rentebane enn folk hadde tenkt

Avhengig av vaksine

– Vi venter en stor grad av normalisering av norsk økonomi fra sommeren. På grunn av de bedrede utsiktene, har Norges Bank signalisert at de mest sannsynlig vil øke renten i Q1 2022, men første renteøkning kan allerede komme i desember i år, skriver analytikerne og økonomene i Nordea Markets i en rapport.

De trekker frem at Norges Banks renteprognose er avhengig av at vaksineringen går etter planen, og at smitteverntiltakene trappes ned gjennom året.

– Hvis vaksineprogrammet ligger foran skjema, kan første heving komme allerede i år. Markedet priser også inn en første økning før sommeren 2022, men henger ikke helt med Norges Bank prognose utover i perioden, skriver analytikerne.

– Vi tror markedsprisingen etter hvert vil nærme seg sentralbankens renteprognose slik tilfellet var i forrige rentehevingssyklus. Dette vil gi økte markedsrenter.

Les også

Venter sterkere krone i 2021: – Ta høyde for store svingninger

Venter renteheving i høst

Swedbank venter på sin side en renteheving allerede i høst. Overfor Dagens Næringsliv peker økonom Marlene S. Granerud på at økt forbruk vil være en viktig driver.

– Norske husholdninger sparte enormt mye gjennom fjoråret, noe som gir rom for en betydelig forbruksøkning i år. Dette vil bli den viktigste driveren for oppsvinget i økonomien vi tror oppsvinget blir så sterkt at Norges Bank vil heve renten allerede til høsten, sier hun til avisen.

Les også

Olsen venter større prisvekst på boliger

Tror på sterkere vekst

Også Danske Bank tror at renten kan heves til høsten.

I forrige uke sa meglerhusets sjeføkonom Frank Jullum at de nå har et mer optimistisk blikk på den norske økonomien etter vaksineutrillingen, og at første renteheving vil kunne komme i september.

– Basert på at vi får vaksinert et tilstrekkelig antall til sommeren, slik at smitten går ned og restriksjoner løftes, legger vi til grunn at veksten vil ta seg opp raskere enn vi trodde tidligere, sa Jullum til E24 den gang.

Han trakk også frem at et sterkt boligmarked og gjeldsveksten forsterker sentralbankens ønske om å få renten til et mer normalt nivå så fort som mulig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Swedbank
  3. Nordea Markets
  4. Styringsrenten

Flere artikler

  1. Det første rentehoppet kan komme raskt etter vaksineringen, tror økonom: – Da er man i en helt annen verden

  2. Flere banker spår tidligere rentehopp. Særlig én ting vil avgjøre når lånet blir dyrere.

  3. Danske Bank venter norsk renteheving i september

  4. Norges Bank holder renten i ro på null prosent

  5. Norges Bank fremskynder renteheving: – Mer offensiv rentebane enn folk hadde tenkt