Sterkeste krone mot dollar siden 2018
Kronen styrker seg til nivåer vi ikke har sett siden før coronapandemien mot både dollar og euro, og på sikt ligger det trolig an til enda sterkere krone. – Vi kan fint se åtte blank mot dollar i slutten av året, sier Nordeas sjeføkonom.
Kronen styrker seg onsdag i takt med høyere oljepris og økende risikoappetitt i aksjemarkedene.
Dollaren koster dermed kun 8,39 kroner, som er det laveste siden november 2018.
Kronen styrker seg også mot euroen, som nå koster 10,36 kroner. Det er det sterkeste nivået siden starten av mars, før coronapandemien skyllet inn over Norge.
– Kronen har fått en sterk start på året, og vi kan fint se åtte blank mot dollar og ti blank mot euro mot slutten av året, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Oljepris og risikoappetitt støtter kronen
Oljeprisen, som er viktig for utviklingen i norsk økonomi, stiger onsdag om lag en dollar til 54,5 dollar per fat – det høyeste siden slutten av februar.
Oppgangen kommer etter at oljekartellet OPEC og samarbeidslandene (OPEC+) tirsdag ble enige om kutt i oljeproduksjonen.
Olsen påpeker at dette gir god drahjelp til kronekursen, men at også risikoappetitten i markedene er en viktig støtte.
Både på Oslo Børs og ute i Europa er det oppgang på børsene. Utsikter til at Demokratene i USA ser ut til å få flertall i Senatet, noe som kan øke sannsynligheten for større redningspakker til økonomien, er med å løfte stemningen.
Les også: «Verdens viktigste rente» bikker 1 prosent for første gang siden mars
– Utelukker ikke sterkere krone
– Vi tester noen psykologiske barrierer akkurat nå, og vi ser litt motstand rundt dagens nivåer på kronen, men vi kan ikke utelukke at vi sklir enda lavere (dvs. enda sterkere krone, red.anm.), sier Olsen.
Han tilføyer imidlertid at selv om det kan gå ned mot 10.30 mot euro på kort sikt, så er ytterligere styrking trolig mer begrenset den nærmeste tiden.
– Det har sammenheng med at når kronen har styrket seg en del, ser vi ofte at spekulanter benytter anledningen og tar litt profitt, så derfor er det som regel en grense for hvor langt ned det kan gå av gangen, forklarer Nordea-økonomen.
Han tror oljeprisen må stige mer, trolig til over 55 dollar fatet, for at kronen skal gå under 10.30 på kort sikt.
– Men vi utelukker ikke det heller, selv om vi ikke tror de fundamentale faktorene i oljemarkedet er helt der ennå.
På lengre sikt tror han at vaksineutrullingen og gjeninnhentingen i økonomien både vil støtte oljeprisen og kronekursen.
– Og så ligger rentehevingene fra Norges Bank «på vent» og det vil også støtte kronekursen, sier Olsen.
Les også: Venter sterkere krone i 2021: – Ta høyde for store svingninger
De fleste venter sterkere krone
Kronen falt til ny bunnrekord på 13,14 mot euro i mars, da pandemien førte til nedstengning av Norge, og i store deler av verden ellers.
Siden har sentralbanken støttet kronekursen ved å kjøpe kroner direkte i markedet, og regjeringen har pøst på med redningspakker i milliardklassen, for å få økonomien trygt gjennom coronakrisen.
Nå er vaksineringen i gang, mye tidligere enn man tidligere håpet på, og Norges Bank har varslet renteoppgang fra starten av 2022.
Både Norges Bank og de fleste økonomer venter at kronen skal styrke seg utover året, men pandemien og vaksinasjonsutfordringer kan gi store svingninger også i året som kommer.