Forhandlingene om statsbudsjettet løftes til partiledernivå

Sylvi Listhaug sier at forhandlingspartene har kommet et stykke på vei, men er klar på at «mange ting gjenstår» før Frp er tilfredse med neste års statsbudsjett.

SAMSTEMTE: Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur (t.v.) var den som først meddelte at partene nå er enige i at forhandlingene skal løftes opp til partiledernivå.
Publisert:

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF fortsatte lørdag ettermiddag forhandlingene med Frp om neste års statsbudsjett.

Ti minutter etter at møtet startet, kom partene ut fra møterommet på stortinget.

De fire partene hadde da kommet frem til at forhandlingene skal løftes opp på partiledernivå.

– Vi er på overtid når det kommer til å få på plass budsjettet, så vi mener at det er riktig at forhandlingene får fortsette på partiledernivå slik at vi kommer i mål, sa Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur på vei ut av møterommet.

Han ville ikke si noe om hvilke spørsmål i forhandlingene som gjenstår før regjeringspartiene blir enige.

Kapur beskriver likevel forhandlingene som konstruktive:

– Vi har fått på plass en svær krisepakke og vi har jobbet hver dag med resten av budsjettet, men nå er vi samstemte i at forhandlingene må fortsette på partiledernivå.

VIKTIGE SPØRSMÅL: Sylvi Listhaug sier at uenighetene blant annet knytter seg til spørsmål om bompenger, pensjonisters kjøpekraft og avgift på grensehandelsutsatte varer.

Ikke «lagt nok på bordet»

Nestleder i Frp Sylvi Listhaug sier også at forhandlingspartene har kommet et stykke på vei, men er klar på at de ikke er kommet i mål fordi det ikke er «lagt nok på bordet».

Talspersonen i Frp sier at det er mange ting som gjenstår i budsjettet før Frp er tilfredse.

– Vi må ha mer til pensjonistene og vi må sikre at avgiftene går ned på grensehandelsutsatte varer slik at folk beholder jobbene sine. I tillegg ønsker vi at vi får mer asfaltering, veivedlikehold og veibygging som sikrer oss sysselsetting. Og at vi gjør noe med nivået på bistand.

– Det er vanskelige, men viktige spørsmål. Det viktigste er å bli enige, komme i mål og sikre sysselsettingen neste år, påpeker hun.

Listhaug sier at hun er opptatt av å innfri de kravene som landsmøtet i Frp har gitt tydelige uttrykk for. På landsmøtet vedtok partiet en resolusjon som sier at Frp skal «stille krav i budsjettforhandlingene».

I resolusjonen står det at partiet blant annet vil:

  • Redusere avgifter på grensehandelsutsatte varer.
  • Sikre økonomisk bedring for pensjonistene.
  • Stille krav om redusert bompengebelastning.
  • Sette antall kvoteflyktninger til Norge til et minimum i budsjettet for 2021.
  • Redusere bistandsbudsjettet og heller gi hjelp til nærområdene der krig og konflikt skjer.

Ikke bestemt når partilederne skal møtes

Ola Elvestuen i Venstre synes også at forhandlingene har vært gode.

– Vi er fornøyde med at vi fikk på plass krisepakken etter en uke. Det er mange ting vi går fremover på, men akkurat der vi er nå, mener vi at det er riktig å videreføre forhandlingene med partilederne, sier Ola Elvestuen til VG.

Elvestuen vil ikke si noe om hvilke spørsmål det er uenighet om. Han sier at det heller ikke er bestemt når partilederne skal møtes og innlede forhandlinger.

– Akkurat når partilederne møtes, må de selvfølgelig bestemme selv. Men vi vil fortsatt støtte oppunder arbeidet som skal gjøres der, sier Elvestuen.

På overtid

Forhandlingene har pågått siden 9. november og er godt på overtid.

Regjeringspartiene hadde frist til lørdag klokken 10 med å legge inn sine merknader og tall i finansinnstillingen, en frist som altså ble brutt.

Partiene har endelig frist til å avgi finansinnstillingen fredag 27. november, mens finansdebatten i Stortinget skal holdes 3. desember.

Les også

Regjeringspartiene og Frp enige – dette er den nye krisepakken

Krisepakke på plass

Etter å ha forhandlet siden forrige uke kom regjeringspartiene og Frp mandag kveld til enighet om den nye krisepakken.

Pakken som ble presentert tirsdag i forrige uke var på 17,7 milliarder i ulike tiltak. Den nye pakken er utvidet med 4,4 milliarder kroner.

– Når staten pålegger strenge smitteverntiltak er det også viktig at staten stiller opp for dem som blir hardt rammet av det, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug under fremleggelsen av krisepakken.

Støtteordningen for bedrifter som mister inntekt forbedres kraftig, lavmomsen blir halvert frem til 1. juli og fritaket for flypassasjeravgiften videreføres ut hele 2021.

Også ordningen med utsatt skatt for bedrifter som sliter, blir forlenget. Partiene er samtidig enige om å sette av til sammen 400 millioner kroner for å bekjempe ensomhet blant eldre.

Publisert:
Gå til e24.no