Eiendomsskattbråket

Frp sier nei til økt skatt på landets dyreste boliger

Fremskrittspartiet tar kraftig avstand fra det de kaller snikinnføring av nasjonal eiendomsskatt på sitt landsmøte lørdag, og gjør det klart at dette blir et tema i budsjettforhandlingene med Høyre.

Forslaget om å reversere regjeringens eiendomsskattgrep ble banket gjennom på landsmøtet lørdag ettermiddag.
 • Camilla Knudsen
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg er svært overrasket over at Høyre nå faktisk legger til rette for en nasjonal eiendomsskatt, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi til E24.

På lørdagens landsmøte er det nå vedtatt at partiet er mot enhver skattlegging av eiendom, og vil reversere regjeringens forslag om at de som eier bolig verdsatt til over 15 millioner kroner, må betale mer formuesskatt.

– Jeg vil si det såpass hardt at Høyre med dette svikter boligeierne – det er både overraskende og skuffende, sier Limi videre, og understreker at dette definitivt blir et tema i forhandlingene med Høyre om statsbudsjettet.

Regjeringen har ikke flertall i Stortinget og er derfor avhengig av støtte fra Frp for å få gjennom statsbudsjettet.

Les på E24+

Statsbudsjettet: Neste år blir det kø på kjøpesenteret

Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, vil jobbe for at de med bolig til over 15 millioner kroner skal få betale mindre formuesskatt.

– Må ikke tro de kan snikinnføre eiendomsskatt

Det Frp reagerer på, er at det i statsbudsjett for 2021 foreslås å øke formuesverdsettelsen av primærboliger som er verdt over 15 millioner kroner. I dag verdsettes boliger til 25 prosent av beregnet salgsverdi, mens regjeringen vil økte verdsettelsen til 50 prosent på verdien som overstiger 15 millioner kroner.

– Hvor viktig blir dette forslaget i forhandlingene om nytt budsjett?

– Provenymessig så vil ikke dette ha så mye å si, men det er prinsippet vi er imot. Da kan det også bli lettere å fire på hvilke boliger som skal tas med i beregningen, og plutselig inkluderes boliger med en verdi på 10 og så 5 millioner, og da har man nasjonal eiendomsskatt.

– Men hvorfor vil det å endre på verdsettelsesprosenten gjøre det lettere å endre på hvor mange boliger som inkluderes i eiendomsskatten?

– Jo, for hvis Stortinget går inn for å endre på dagens regel, så blir det lettere å fire på andre ting i fremtiden, sier Limi som selv ikke hadde mulighet til å være med på landsmøtet på grunn av coronakarantene.

«Bolig er ikke et luksusgode»

Stortingsrepresentanten erkjenner at boliger til en verdi over 15 millioner kroner ikke vil treffe folk flest, og kaller det symbolpolitikk fra regjeringens side, men mener det er en prinsippsak.

Totalt vil provenyinntektene for regjeringens forslag gi 20 millioner kroner ekstra i statskassen.

«Folks boliger er ikke et luksusgode og et skatteobjekt. Det er først og fremst deres hjem. Derfor er vi mot enhver skattlegging av eiendom», heter det i vedtektsforslaget til partiet.

– Men slik som det er i dag så er det vel landets rikeste boligeier som vil tjene på deres forslag?

– Ja, men det kommer han på hvor du er i landet. I de store byene og i Oslo er det ikke unormalt at boliger koster over 15 millioner kroner.

I Eiendom Norges tall for 2018 ble 1.141 bolig solgt for over ti millioner kroner, noe som utgjorde seks prosent av markedet. I Bergen stod boliger til ti millioner kroner til sammenligning for 0,9 prosent av årssalget i 2018.

Les også

Milliardkutt i skatter og avgifter: – Fremtidige generasjoner må betale

Eiendomsmegler og daglig leder Christoffer Askjer i Sem & Johnsen Eiendomsmegling tror ikke forslaget har noe for seg. – Tiltaket treffer ikke, sier han.

Luksusmegler: Treffer få boliger

Eiendomsmegler og daglig leder i Sem & Johnsen, Christoffer Askjer, tror ikke skatteøkningen vil gi noen effekt for prisene på dyre boliger.

– Tiltaket treffer ikke markedet i særlig grad. Jeg har vanskelig for å tro at dette vil bevege prisene på boliger over 15 millioner, sier Askjer.

Eiendomsmegler Nordvik sier det på landsbasis er forholdsvis få boliger med prisnivå over 15 millioner.

– Man kommer ikke til å få noen stor dreining av kapital bort fra eiendomsmarkedet av dette, sier Askjer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendomsskattbråket
 2. Eiendomsskatt
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Høyre (H)
 5. skatt
 6. Fremskrittspartiets landsmøte
 7. Hans Andreas Limi

Flere artikler

 1. Regjeringens «luksusbolig-skatt» lagt i grus

 2. Ungdomsparti vil endre boligpolitikken: – Unge blir dobbelt straffet

 3. Regjeringen gjør nytt forsøk på «luksusbolig-skatt»

 4. Slik fordeles Solbergs skattelettelser: Mest til de som tjener best

 5. Opposisjonen slakter Støres nye formuesskatt