Havvind, rentehopp i sikte og sykehusstreik

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Den verste coronatåka er nå i ferd med å lette. Håper det er flere enn meg som denne uka har benyttet godvær og gjenåpning til å hygge seg med venner og kollegaer – noen kanskje for aller første gang utenfor en skjerm.

Vaksinenyheter er fortsatt en stor del av nyhetsbildet – og i dag er det endelig min tur til å få vaksine!

Under finner du noen av ukas nyhetshøydepunkter.

Milliarder til havvind

Wind Catching Systems

Kan havvind bli det neste store industrieventyret for Norge? De siste dagene har det kommet stadig flere nyheter om selskaper som vil satse milliarder på havvind i de to områdene Norge har utlyst. Noen satser også på helt nye løsninger.

Blant aktørene som er med er trioen Equinor, Hydro og tyske RWE og Statkraft sammen med Aker Offshore Wind. Også aktører utenfor energisektoren, som Norgesgruppen og Johan H. Andresens Ferd, har meldt seg på i ulike havvindsamarbeid med kraftselskaper.

Fredag presenterer regjeringen sin langsiktige plan for verdiskaping fra norske energiressurser.

Nærmere renteheving

Terje Mortensen VG, NTB scanpix

I løpet av uka har det kommet flere nyheter som tyder på at gjeninnhentingen i Norge fortsetter; arbeidsledigheten faller videre, bedriftene melder om økende optimisme og i april vokste økonomien for første gang i år.

En naturlig følge av det er at Norges Bank snart svarer med å heve den rekordlave nullrenten. Flere økonomer tror nå første rentehopp kommer allerede i september. Hva sentralbanken selv mener om saken, får vi vite på neste ukes rentemøte.

Sykehusstreiken fortsetter

Paal Audestad

Streiken blant Unios sykehusansatte ble trappet opp denne uka, men de ansatte i Oslo kommune er tvunget tilbake på jobb.

Sykepleierne, som har merket pandemien tett på kroppen, ønsker høyere lønn og lavere belastning for å sikre rekruttering til en bransje med skrikende mangel i årene fremover.

Men sykehusansatte får nesten aldri streike lenge, og i Unio mener de nå at de ikke har reell streikerett.

 • Verdens rikeste konkurrerer om å bli først med romturisme. Så langt ser det ut til at Jeff Bezos vinner kappløpet med sin Blue Origin-rakett. I helgen avsluttes auksjonen om å bli med på en annerledes sommerferie blant stjernene.
 • Har du forresten fått med deg ukas podkast fra Nora? Der kan du lære hvordan du går frem når du skal selge boligen din.
 • En sak som virkelig gjorde inntrykk på meg i uka som gikk, var VGs fortelling om ettåringen Artin som drev i land i Karmøy. Den kurdiske guttens familie druknet på vei fra Frankrike til England, i et desperat forsøk på flukt som startet i Iran.
 • Ellers har nyhetsbildet vært preget av den gigantiske internasjonale politiaksjonen Trojan Shield, der 800 er pågrepet for organisert kriminalitet verden over – også i Norge. Det kan du lese om i Aftenposten.

I helgen kan du blant annet bli med E24 på «smart-suite» i Miami, der du kan lese om hvordan sensorer og kunstig intelligens inntar soverommet for å bedre søvnen.

Lørdag kan du også bli bedre kjent med Christina Moe Gjerde, sjefen i elsparkesykkelselskapet Voi. Hun er ukens navn på E24.

Pete Kiehart / E24

Helt til slutt vil jeg anbefale at du glemmer corona en liten stund, og skrur på en god film, for eksempel Nomadland. Den vant Oscar for beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Frances McDormand), og beste regissør (Chloé Zhao). Det er andre gang (!) i historien at en kvinne får regiprisen.

Filmen gir et annerledes blikk på USA og hva som er viktig i livet. I tillegg gir naturscenene en herlig ro og frister til roadtrip i USA når det blir mulig å reise igjen ...

Jeg vil høre dine tilbakemeldinger og tanker, send meg gjerne noen linjer på camilla.knudsen@e24.no eller på overblikk@e24.no.

Kom deg ut, ta et dupp i sjøen eller gå en tur på et sted du aldri har vært – nyt helgen!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Havvind

Flere artikler

 1. – Nå skjer det!

 2. Nullrenteregimet nærmer seg slutten og DNB går for oppkjøp

 3. Varsler opptrapping av sykehusstreiken

 4. Betalt innhold

  Deres streiker blir nesten alltid stoppet med tvang: – Vi har ikke reell streikerett

 5. Betalt innhold

  Én mann manglet i Fredrikstad. Det stanset 20.000 streikende lærere og helsearbeidere. Dette skjedde i kulissene.