Enighet med Kina om laks

Kina og Norge er blitt enige om nye vilkår som gjør at store deler av lakseeksporten til Kina opprettholdes.

GLA'LAKS: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), her på besøk på Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden, har fått på plass en lakseavtale med Kina.
 • Line Midtsjø
 • Karl A. Wig
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Fra lørdag av skulle all norsk laks stenges ute fra Kina, etter krav fra kinesiske myndigheter, med mindre myndighetene fikk visse garantier.

Takket være blant annet næringsminister Monica Mælands (H) møte med den kinesiske ambassadøren i Norge nylig, unngår den norske eksportnæringen full stans. Det forteller en glad og lettet fiskeriminister til E24.

– Det har hengt en alvorlig trussel over oss om at all laks kunne stenges ute. Dette er et uhyre viktig gjennombrudd, sier Elisabeth Aspaker (H).

– Dette gjennombruddet kom virkelig i 12. time, sier hun videre, på vei til flyet til Tromsø for å møte Høyre-politikere i Troms og Finnmark.

Kinesiske veterinærmyndigheter varslet 18. mars stans i import av laks fra fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms grunnet funn av laksesykdommen ILA. Samtidig krevde de garantier i norske eksportattester på at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av ILA og PD. Kravet skulle gjelde fra 18. april.

Hadde man ikke fått til en avtale, ville det dermed sett mørkt ut for all norsk lakseeksport fra og med lørdag.

– Det er fremdeles utfordringer for handelen med laks mellom Norge og Kina. Vi må derfor være forberedt på at situasjon vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig fremtid, sier Aspaker.

Eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelder fremdeles. Dette tilsvarer rundt en femtedel av norsk lakseeksport til Kina.

Holdt løpende orientert

Selv om fiskeriminister deler æren med næringsministeren, peker hun også spesielt på arbeidet Mattilsynet og departementet har gjort i saken.

– Hvordan har du jobbet med dette, rent personlig?

– Jeg har fulgt dette tett og følger generelt alt som har med markedstilgang. Jeg har vært orientert løpende hele veien, og vært med på legge hodet i bløt for å finne nye veier til løsninger, sier Aspaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

«NORGESVENN»: H.M. Kong Harald mottok Kinas ambassadør, Zhao Jun til audiens i mai 2012.

– Hans hjerte banker for Norge

Aspaker berømmer både regjeringskollega Monica Mæland og ikke minst den kinesiske ambassadøren Zhao Jun som hun forteller åpnet den diplomatiske kanalen for Norge.

– Den kinesiske ambassadøren er norgesvenn reiser mye langs kysten i Norge. I Troms har han lagt sin elsk på et lite sted i Ibestad kommune. Jeg tror hans hjerte banker for Norge og han har vært en veldig viktig person i denne sammenheng.

Den kinesiske ambassaden har så langt ikke besvart E24s henvendelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Gir denne kommunen æren for lakseavtalen med Kina

 2. Betalt innhold

  Enighet med Kina om laks

 3. Nye kinesiske restriksjoner på lakseimport

 4. Sjømat Norge etter Kina-avtale: – Fortsatt stor usikkerhet

 5. Betalt innhold

  Etter tre år opphevet Kina blokaden. Effekten blir minimal, ifølge ekspertene.