Siv Jensen støtter arbeidet med internasjonal nedre grense for selskapsskatt

– Vi støtter prosessen, og deltar aktivt i arbeidet, sier finansministeren.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Frankrike og Tysklands konkrete forslag om å motvirke et «race to the bottom», jobbes det nå videre med i OECD, med mål om en enighet om løsningen i løpet av 2020. Arbeidet med disse forslagene som foregår i regi av OECD og G20, er viktig, sier finansminister Siv Jensen til E24.

– Vi støtter denne prosessen, og deltar aktivt i arbeidet. Jeg mener det er viktig å oppnå internasjonal enighet om tiltak som motvirker skatteflukt og uthuling av landenes skattegrunnlag, fortsetter Jensen.

Les på E24+

5 tall som forklarer sinnet som raser i de franske gatene

USA-støtte

Torsdag denne uken gikk USAs finansminister Steven Mnuchin ut og sa at USA støtter Frankrikes forslag om en internasjonal nedre grense for selskapsskatten i rike land.

Formålet med et minimumsnivå er å unngå at multinasjonale selskaper slipper unna skatt ved å flytte overskuddene sine til land med svært lav selskapsskatt.

OECD sendte i midten av februar ut et notat om skattemessige utfordringer i den digitale økonomien ut på høring. Dette notatet er todelt, og den ene delen er basert på et felles forslag fra Frankrike og Tyskland.

Denne delen gjelder forslag som skal håndtere problemene med overskuddsflytting og uthuling av skattegrunnlaget, særlig knyttet til den digitaliserte økonomien.

Her skisseres det tiltak som skal motvirke at selskapers inntekter skal skattlegges under et minimumsnivå.

Les også

USA støtter internasjonal nedre grense for selskapsskatt

Tiltak

Det er ifølge Finansdepartementet to tiltak som skisseres i forslaget:

 • Forslag til regler om beskatning av aksjonærer med betydelig eierandel i selskap etablert i land med lav effektiv beskatning av selskapsoverskudd. I slike tilfeller foreslås det at aksjonæren kan skattlegges i sitt hjemland for en andel av overskuddet i det utenlandsk selskapet. Tilsvarende skal inntekter fra et selskaps utenlandske filialer skattlegges i selskapets hjemland hvis inntektene fra filialen skattlegges under ett visst minimumsnivå i landet der filialen er etablert.
 • Forslag til at land kan avskjære fradrag for betalinger til utlandet hvis betalingen skattlegges under ett visst minimumsnivå i mottagerlandet.

Frankrike planlegger å innføre en egen fransk IT-skatt allerede i 2019, som blant annet vil treffe amerikanske it-giganter som Google og Amazon.

I 2017 viste en rapport fra irske myndigheter at 13 av landets 100 største selskaper betalte én prosent skatt. Da var internettselskaper som Google, Facebook, LinkedIn og Twitter er alle registrert i Irland.

Irlands selskapsskatt er blant Europas laveste og er ofte i søkelyset når det kommer til spørsmål om internasjonale konserns skatteplanlegging

Les også

Bankrefs mot Siv Jensens nye forbrukslånskrav

Les også

Amazon i USA: Har betalt null dollar i skatt de siste to årene

Les også

Regjeringen uenig med Stordalens visjon om nordisk skatteregime

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Siv Jensen
 2. Skatter og avgifter
 3. Frankrike
 4. Tyskland

Flere artikler

 1. USA støtter internasjonal nedre grense for selskapsskatt

 2. OECD kjemper om teknologigigantens skatt: Foreslår global minstesats

 3. Her er Stordalens skatteforslag til Stortinget

 4. Annonsørinnhold

 5. Siv Jensen: «Google-skatten» er ikke nok

 6. - Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge