Norges Banks rentemøter

Swedbank spår krisekutt i renten neste uke

Corona-sjokk og oljepriskollaps vil utløse rentekutt fra Norges Bank i neste uke, spår Handelsbanken, Nordea og DNB. Swedbank mener det er flere argumenter for et rentekutt på 50 basispunkter.

VENTER RENTEKUTT: Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

– Vi tror Norges Bank kommer til å kutte renten, spørsmålet er hvordan de vil gjøre dette, om de vil ta et større kutt eller et vanlig på 25 punkter og signalisere at det kommer mer senere, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til E24.

Handelsbanken venter at sentralbanken vil ta grep på rentemøtet 19. mars etter at det nye coronaviruset har rammet verdensøkonomien og oljeprisen har kollapset gjennom helgen.

Hov tror sentralbanksjef Øystein Olsen vil kunngjøre et rentekutt på enten 0,25 eller 0,5 prosentpoeng.

I løpet av mandagen har DNB og Nordea Markets skrevet at de venter at Norges Bank vil redusere styringsrenten med minst 25 basispunkter.

Les også

Oljepriskollapsen sender Oslo Børs kraftig ned fra start

– Gedigent etterspørselssjokk

– Nå har det kommet mye på en gang, først coronaviruset og de negative økonomiske konsekvensene av det. Det er klart at dette har blitt en mye mer alvorlig situasjon med langvarige økonomiske konsekvenser, sier Hov.

– For norsk økonomi er dette et gedigent etterspørselssjokk, med det kraftige aktivitetsfallet vi får hos handelspartnerne, og så får vi dette voldsomme oljeprisfallet på toppen, sier han.

Hov og Handelsbanken mener utsiktene for norsk økonomi er «vesentlig svekket».

- I første rekke er det coronaeffekten som går ut over aktiviteten. Eksportrettet norsk industri merker at etterspørselen svikter blant våre viktigste handelspartnere og man får problemer med leveranser fra utlandet, problemer med verdikjeden, sier Hov.

Han sier videre at oljeprisfallet gjør at norsk økonomi er ekstra sårbar, i en situasjon der veksten allerede var på vei ned.

«Utsiktene har endret seg»

I en rapport mandag skriver Nordea Markets at de basert på de nåværende prognosene venter at Norges Bank kutter renten med 25 basispunkter senere i mars.

«Inntil nylig var vårt syn at Norges Bank ville vente og ta seg tid til å gå gjennom hvordan coronaviruset vil ramme økonomien. Nå har imidlertid utsiktene endret seg».

De tror likevel ikke Norges Bank vil foreta noen endringer før møtet. Videre trekkes oljeprisen frem som en av hovedårsakene til prognoseendringen. Oljeprisene er i gjennomsnitt 35 prosent lavere enn hva Norges Bank spådde i desember.

«Dette alene bør trekke ned den kommende rentebanen med 50 basispunkter i gjennomsnitt».

DNBs anslag hva gjelder sannsynligheten for at Norges Bank ville kutte renten i mars var 30 prosent. Det fremkommer av en rapport mandag.

I tillegg estimerte DNB at det var en 70 prosent sjanse for at renten ville forbli uendret. Etter virusgrep og etter at forhandlingene mellom Opec og Russland falt gjennom, venter DNB nå at sentralbanken vil kutte renten med 25 basispunkter.

– Sterke argumenter for 50 basispunkter

Swedbank skriver i en analyse mandag at et rentekutt på 25 basispunkter er at den norske kronen allerede har reagert på oljedramaet og virusutbruddet.

«For Norges Bank er dette hovedsakelig et spørsmål om risikostyring. Argumenter for et rentekutt allerede neste uke er allerede åpenbare, men Norges Bank er kanskje villig til å ta rentekuttene mer gradvis».

«Vi mener dermed at Norges Bank burde og vil kutte styringsrenten med 50 basispunkter allerede neste uke».

Argumentet Swedbank trekker frem er også at turisme og oljeserviceleverandører er følsom for en svakere krone.

«Hensynet til realøkonomi og finansiell stabilitet bør veie mer for beslutningen mot et kutt på 50 basispunkter».

Les også

Oljeprisen stuper nær 30 prosent

Oljeprisen stuper

Oljeprisen stupte 30 prosent på det meste da oljemarkedet åpnet søndag kveld, etter at Saudi-Arabia varslet dype priskutt på oljeleveranser, noe ekspertene tolker som en begynnelse på en mulig priskrig i oljemarkedet.

Det skjedde etter at Opecs forhandlinger med Russland om en produksjonsavtale kollapset.

Mandag morgen stuper børsene. I Asia er de største markedene ned mellom tre og fem prosent, mens det er ventet at New York-børsen vil falle nær fem prosent når markedet åpner i ettermiddag norsk tid.

Kronekursen har svekker seg til nye bunnivåer. En euro koster i skrivende stund 10,98 kroner, mens dollaren står i 9,58 kroner.

– Fra vondt til verre

– Vi har lenge vært komfortable med å tenke at Norges Bank vil avvente situasjonen, men hvis det er indikasjoner på at dette kan vedvare, så er dette såpass dramatisk for norsk økonomi at vi må også trå til. Varigheten av oljeprisutfallet er det som blir utslagsgivende, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Oljepriskollapsen kommer i tillegg til bekymringene for de økonomiske konsekvensene etter virusutbruddet.

Les også

Elkem-sjefen om coronaviruset: – Grunn til å være bekymret

Eksperter peker på at verdensøkonomien har blitt truffet av et dobbelt sjokk etter virusutbruddet, fordi både etterspørsel etter varer og tjenester og produksjonen blir rammet.

Sentralbanken i USA har allerede svart på den økonomiske trusselen med et rentekutt på 0,5 prosentpoeng, mens andre store sentralbanker har varslet at de står klare for å gjennomføre tiltak for å hjelpe økonomien.

Markedet venter også at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten videre.

– Med både corona og oljepriskollaps, så kan også husholdningene begynne å reagere hvis sparingen går opp og man ser for seg at arbeidsmarkedene vil svekkes fremover, sier Østnor.

– Det har gått fra vondt til verre. Foreløpig er det ingen bunn i oljeprisene. Hvis tilbudet fortsetter å øke og det blir en priskrig, er det klart det treffer kronen midt i trynet. Og det skjer på toppen av alt det andre, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Aksjelive
 3. Handelsbanken
 4. Norges Bank
 5. Rentemøte
 6. Styringsrenten

Flere artikler

 1. Øystein Olsen holder øye med bankene forløpende

 2. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

 3. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng

 4. Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

 5. Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle