Vil ha grønt tariffoppgjør

Handel og Kontor og NITO vil begge ha arbeidsgiverne på banen for å ta klimakrisen med som et tema under vårens tariffoppgjør.

President i NITO, Trond Markussen vil sammen med LO-forbundet Handel og Kontor ha klimaspørsmålet inn som tema under vårens tariffoppgjør, men NHO avviser kravet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

De to fagforbundene med til sammen 160.000 medlemmer i ryggen reagerer på at NHO-direktør Ole Erik Almlid ikke har latt klimaproblemene bli med som et eget tema når nye tariffavtaler skal på forhandlingsbordet til våren, skriver Dagbladet. De viser til en uttalelse fra Almlid der han sier det vil være næringslivet som faktisk gjennomfører klimakutt og ikke bare setter klimamål.

– Hvis norsk næringsliv skal ta oss inn i det grønne skiftet og redde klimaet, slik Almlid sier de skal, så må de ha med fagbevegelsen på laget. Vi er klare og derfor vil vi ha grønne forhandlinger, sier Nito-president Trond Markussen til Dagbladet.

Han støttes av Trine Lise Sundenes i LO-forbundet Handel og Kontor.

I NHO er det arbeidslivsdirektør Nina Melsom som svarer på utspillet fra organisasjonene. Hun mener at det ikke er naturlig at miljø kommer inn som del av tariffavtalen.

– Tariffavtalen regulerer arbeidssituasjonen til den enkelte arbeidstaker, slik som lønn og arbeidsforhold. Det er mange viktige arbeidsforhold som ikke er tariffestet, for eksempel samferdsel og helse, selv om partene er opptatt av det, og hvor vi jobber sammen for å løse det, sier Melsom.

Her kan du lese mer om

 1. NHO
 2. LO
 3. Lønn
 4. Lønnsoppgjør
 5. Ole Erik Almlid
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Utålmodighet etter å komme i gang

 2. NHO mener tariffsystemet må fornyes

 3. NHO mener næringslivet har ufortjent dårlig klimarykte

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  NHO mener næringslivet har ufortjent dårlig klimarykte

 6. NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars