ETTERSPØRRES: Kronikkforfatteren påpeker at regjeringen tidlig sa at det måtte komme justeringer for å «tette hull» i krisepakken til næringslivet. Nå etterspør hun når tettingen til finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) kommer.

Kronikk: Hvor er dere, Sanner og Nybø?

De færreste i privat næringsliv liker å syte, det ligger i vår natur å ordne opp selv.

 • Mathilde Winther
  Mathilde Winther
  Driver sammen med ektemann Håvard kurs- og overnattingsstedet Han Sylte Heimen i Valnesfjord i Nordland
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Vi vil skape arbeidsplasser, verdi for kundene våre og er villig til å risikere tid, penger og brennende hjerter for det.

12. mars, 2019. Valnesfjord: «Vi må bare bite tennene sammen, være nøktern og arbeidsom, så klarer vi det neste året» sier jeg til mannen min.

Sammen har vi tre barn og familiebedriften «Han Sylte» som vi starta på kjøkkenbenken for fem år siden.

Men nå hadde vi bestemt oss for å satse med alt vi hadde av egenkapital, tilskudd og lån fra kommunen og Innovasjon Norge, resten i banken. Vi investerer for å ta bedriften vår til nye høyder og vise fram en ny destinasjon i vakre Nordland. Valnesfjord, ei sjarmerende landbruksbygd, mest kjent for sine smakfulle gulrøtter. Vi investerte for vekst og bærekraftige arbeidsplasser året igjennom. Til nå har vi bare drevet i sesong sommer og jul.

Les denne også: Hotellet går tre millioner i underskudd hver måned. Nå ber de myndighetene justere kontantstøtten (+)

10 dobbeltrom, møtelokaler, selskapslokale og brudesuite. Takvindu på alle rommene slik at gjestene kunne nyte nordlyset fra hodeputa, eller bli døgnvill av nordlandsnatta sommerstid. Fargepaletten skulle være fra Nordlandsbunaden. Hos oss skulle du få søndagsfrokost hver dag med steinovnsbrød og, nykokte egg og røkt rogn fra Han Erdahl i Kabelvåg.

7. mars, 2020. Valnesfjord: Ferdigattesten kom i går, byggelånet er konvertert og de nye, mangedobla økonomiske forpliktelsene følger selvsagt med. Det gjør også mulighetene som vi har jobbet for. Håvard, mannen min, har selv gått som byggeleder det siste året, med symbolsk lønn. Jeg har hatt full jobb ved siden av, sånn måtte det være for en periode.

Les også: Til Mathilde, Chul, Susanne og alle andre som driver bedrift: Det skal gå bra. Vi klarer dette

Summen av det vi fikk til sammen, og bestemmelsen om at «dette klarer vi for ett år» holdt oss gående. Vi bevarte både motet og arbeidslysten fordi vi nærmet oss jo slutten på begynnelsen.

Rørleggere, elektrikere og snekkere går oppå hverandre nå for å bli ferdig til de første gjestene skal sjekke inn 20. mars, deretter gikk det slag i slag fram til midten av juni. En god start, med full bookingkalender fram til sommeren, tenker vi.

NYSATSNING: Etter å ha drevet med gårdsmat skulle Han Sylte starte opp kurs- og overnattingssted. Så kom coronakrisen. Ekteparet Håvard og Mathilde Winther står bak bedriften.

Bygdefolket har sagt de vil komme på dugnad for å hjelpe med vasking av byggestøv, bære inn møbler og henge opp bilder. De har allerede fordelt oppgaver seg imellom. En av de som har meldt seg sliter med en arm som gjør det vanskelig å bære, men ho vil kjøre vaffelpressa for å holde dugnadsånden oppe. Kanskje den viktigste dugnadsoppgaven av dem alle.

De første kanselleringene kom den kvelden.

12. mars, 2020: Vi alle husker hvor vi var og hva vi gjorde. Ved kjøkkenbordet i Valnesfjord gikk telefonen varm med vordende brudepar, kursarrangører, konfirmantforeldre og kommende jubilanter som måtte legge om planene sine for å være med på største dugnaden av dem alle. Han Sylte kansellerte selvsagt sin dugnad, til fordel for den.

Vi kjente det i magen, men gråt ikke. Fokuset vår på å finne løsninger fordi du sa ting, Sanner, som gjorde at du holdt motet oppe i oss.

Dagen etter ringte vi banken og fikk avdragsfrihet på lånet, la en plan for å få varer ut fra lager og likviditeten opp. Skadebegrensning.

Sett denne? Én av fire coronaledige tilbake i jobb (+)

27. mars, 2020: For å overdøve lyden av toåringen og hjemmeskolen for første- og andreklassingene, skrudde vi opp volumet på TV`n når du presenterte krisepakken.

Vi hørte fort at vi ikke var innenfor din definisjon av krise.

I 2019 drev vi i sommer og jule-sesong, ikke kvalifisert.

Januar, februar 2020 jobbet vi med å ferdigstille, ikke kvalifisert.

Ferdigattest, mangedobling av kostnader og alle bookinger kansellert i mars 2020 og videre fram til sommeren, ikke kvalifisert.

Dere sa det måtte bli justeringer for å «tette hull». Vi tenkte at vi satt i et slikt hull som trengte tetting og at dere sikkert kom med justeringer etter hvert. Var nok ikke så lett for dere å treffe på første forsøk, vi venter.

7. mai, 2020: Vi sitter fortsatt i et hull dere har glemt å tette – men nå gråter vi - og vi vet at bedriften vår ikke er alene.

Hvor er dere, Sanner og Nybø?

Når skal dere tette hullet?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Næringsliv
 3. Innovasjon Norge

Flere artikler

 1. Til Mathilde, Chul, Susanne og alle andre som driver bedrift: Det skal gå bra. Vi klarer dette

 2. Satset millioner, men får ikke kontantstøtte: – Rett og slett uanstendig

 3. Hvordan gikk det med Mathilde, Chul og Susanne? Det ser ut som det skal gå bra til slutt

 4. Reiseliv-veteran forstår ikke den såkalte krisehjelpen: En utsettelse av problemet

 5. Åpner for å bruke mer oljepenger: – Vi skal komme oss gjennom denne krisen