Ordkløveri om forsvarsmilliarder

Norge skal anskaffe inntil 52 nye kampfly, men i utkastet til langtidsplan for Forsvaret har statsråden droppet ordet «inntil». Det kan bety en forskjell på flere milliarder.

KRITISERES: Flere partier er misfornøyd med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) håndtering av kjøpene av nye norske jagerfly.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I et brev fra Finansdepartementet til Forsvarsdepartementet beskyldes sistnevnte for å gå «noe langt i endelig å fastlegge antall kampfly til 52», skriver Dagens Næringsliv , som har fått tilgang til brevet. Finansdepartementet mener regjeringens tidligere vedtak ikke gir grunnlag for å gå så langt.

Med en anskaffelseskostnad på 1 milliard kroner per fly, kan det ligge mange budsjettkroner i slike språklige justeringer. I tillegg er det politisk uenighet om hvorvidt det endelige antallet bør være 52.

– Vi ønsker oss færre nye jagerfly. Venstre er ikke begeistret dersom statsråd Ine Eriksen Søreide vil binde Norge til å kjøpe 52 jagerfly, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Astrid Aarhus Byrknes i KrF sier hennes parti ikke har gjort noe vedtak om antall.

Aps Anniken Huitfeldt, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, håper forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vinner fram i diskusjonen om finansieringen av Forsvaret. Samtidig er hun ikke overrasket over at Finansdepartementet kommer med innvendinger.

– Deres jobb er å stille kritiske spørsmål.

Les også

Solvik-Olsen: Bompengesatsene kan oppfattes usosialt

Les også

Venstre vil kutte i Sivs oljepengebruk

Les også

Norsk forsvarsbedrift blir milliardbutikk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ine Marie Eriksen Søreide
  2. Forsvaret
  3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Nå får Søreide jagerfly på «billigsalg»

  2. Stortinget ber Riksrevisjonen granske F5-salg

  3. DN: Regjeringen vil bevilge mindre enn forsvarets «nøkterne forslag»

  4. Tre statsrådsskifter ventet i dag

  5. DN: – Forsvarsministeren foreslår å kutte 1.500 stillinger